Läkare i Kina erkände stöld och försäljning av nyfödda
En teckning av nätanvändaren Meng Chengsang från den 5 augusti 2013 visar hur läkaren Zhang Suxia inte bara syr ihop en patient, utan även ljuger för de nyblivna föräldrarna att deras barn har dött, samtidigt som hon säljer barnet vidare till skumma typer. Bilden är en kommentar till de avslöjade kidnappningarna som Zhang nu erkänt inblandning i. (Foto: Sina Weibo)


En läkare från Shaanxiprovinsen i norra Kina, som står åtalad för att ha rövat bort och sålt sju nyfödda barn, har nu erkänt. Hennes erkännande har avslöjat ett traffickingnätverk som spänner över fyra provinsen, enligt statliga tidningen People’s Daily. Sex av barnen räddades och återförenades med sina familjer, men en flicka hittades död.

Mellan november 2011 och juli 2013 övertygade den 55-åriga förlossningsläkaren Zhang Suxia föräldrarna till nyfödda barn att de skulle lämna dem ifrån sig, eftersom de led av svåra hälsoproblem, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. Hon sålde sedan vidare barnen, däribland bland annat ett tvillingpar, till människohandlare.

Zhangs metod avslöjades när två misstänksamma föräldrar kontaktade polisen i juli. Zhang, som arbetade på Fupings mödravårds- och barnavårdssjukhus i Shaanxiprovinsen, sade till paret att deras nyfödda son hade smittats av modern med syfilis och hepatit B och inte skulle överleva. Föräldrarna gick då till ett annat sjukhus, där tester visade att modern inte bar på någon av sjukdomarna.

Kinas ettbarnspolitik har lett till en ökad handel med barn. Det gäller särkilt pojkar, på grund av den traditionella preferensen för söner i Kina. Zhang sålde parets son till en köpare i den angränsande Henanprovinsen för motsvarande omkring 25 000 kr. Denne sålde sedan barnet vidare för 105 000 kr. Barnet hittades och återbördades till sina föräldrar i augusti.

Barnhandel är ett så vanligt problem i Kina att en internettjänst vid namn Baobei Huijia (”kom hem, barn”) har etablerats för att hjälpa föräldrar att återförenas med sina kidnappade eller försvunna barn.

Det har inte kommit någon dom i Zhangs fall ännu i Weinans mellanliggande folkdomstol, där hon åtalades. Hon riskerar dödsstraff, enligt lokala medier.

Enligt Xinhua så har även VD:n för Fupingsjukhuset, två andra högt uppsatta sjukhuschefer och tre lokala partitjänstemän avskedats.

Översatt från engelska