Laila Freivalds avgår
Laila Freivalds och Göran Persson meddelade i dag att Freivalds avgår som utrikesminister. (Foto: Claudio Bresciani AFP)


Laila Freivalds avgår som utrikesminister. Det berättade hon och statsminister Göran Persson vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Som orsak anger Freivalds att hon inte kan utföra ett seriöst arbete som läget nu är, då all uppmärksamhet riktas mot hennes agerande vid stängningen av Sverigedemokraternas hemsida, sedan den publicerat karikatyrer av den muslimske profeten Mohammed.

I går erkände Freivalds att hon visste om att en tjänsteman på UD kontaktat företaget som sköter hemsidan. En kontakt som ledde till att företaget stängde hemsidan. Freivalds har tidigare förnekat att hon kände till den kontakten.

Göran Persson säger sig inte ha haft någon kännedom om UD:s agerande i frågan, något han förklarar som en informationsmiss i kontakten mellan honom och Freivalds. Han upplever inte att han blivit vilseledd av utrikesministern.

Vice statsminister Bo Ringholm blir tillfällig utrikesminister. Göran Persson betonar dock att det enbart är en lösning tills de hittar en ny permanent utrikesminister.

Detta är andra gången som Laila Freivalds avgår som statsråd i en socialdemokratisk regering. Förra gången orsakades avgången av spektakulära lägenhetsaffärer. Hon tillträdde som utrikesminister efter att Anna Lindh mördats 2003.