Lagstiftning mot tortyr stoppas i USA


George Bush har lagt in sitt veto mot motionen som föreslår en lagstiftning som hindrar USA:s underrättelsetjänst och militär från att använda tortyr. Han menar att förslaget skulle minska möjligheterna att förebygga terrorattacker mot USA.

– Motionen som jag mottog från kongressen skulle ta bort ett av de mest värdefulla redskapen i kriget mot terrorn – CIA:s program att häkta och utfråga nyckelterroristledare och operatörer, sa Bush i en nationell radiosändning.

Människorättsorganisationer är upprörda och ifrågasätter presidentens agerande.

– President Bushs veto går i sin essens emot utländska och internationella lagar och kompromissar med mänskliga rättigheter för att rättfärdiga illegal, ineffektiv och omoraliska metoder, säger Larry Cox, vd för Amnesty International USA, i ett uttalande.

Sektion 327 i akten för säkerhetsbefogenheter 2008 skulle ha skapat en enhetlig standard för hur fienden ska behandlas under utfrågningar av underrättelsetjänsten.

Tortyrmetoderna som används i USA inkluderar ”waterboarding”, vilket innebär att man häller vatten över fångens mun och strupe för att simulera drunkning. Syftet är att få fram underrättelseinformation, vilket Bushs administration menar har varit en del i att förebygga terrorattacker runtom i världen efter den 11 september 2001.

Några av de mest framträdande kritiska rösterna har själva militära yrkeserfarenheter.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-12/67423.html