Laglig Svartkrog öppnar för alla
På Svartkrogen i Almåsa får seende äta under förhållanden påminnande om dem som synskadade lever under dagligen. (Foto:Iris.se)


Vid Almåsa Konferens söder om Stockholm ligger den, Sveriges enda lagliga Svartkrog. Senaste helgen hade den premiäröppet för allmänheten och det var många som ville prova att vara blind för en stund och äta i mörker.

– Trycket är stort. Vi har långa väntelistor. Privatpersoner ringer oss hela tiden, vilket är jättekul. Från och med den 19 januari har vi öppet för alla varannan helg, säger Britt-Marie Flink,
verksamhetsansvarig för Almåsa, i ett pressmeddelande.

Redan förra året startade Almåsa med weekendpaket för privatpersoner, där måltider på Svartkrogen ingick. Det blev mycket populärt, så därför har krogen öppnat för allmänheten varannan helg.

På Svartkrogen äter gästerna i totalt mörker och personalen som serverar samt artisterna som uppträder är alla synskadade. Själva idén till krogen kommer från Tyskland. Krogen ägs av Synskadades riksförbunds företag Iris, så bakom krogens tillkomst finns en djupare tanke.

– Alla som serverar eller underhåller är synskadade. Det är vi seende som blir funktionsnedsatta i den mörka miljön medan de anställda arbetar vant i mörkret, säger Britt-Marie Flink.