Lågkaloridrycker kan orsaka håravfall
Bild av "håravfall" via Shutterstock.


En person som följer mitt arbete kontaktade mig nyligen via Facebook för att få hjälp med sitt oväntade håravfall. Jag skulle vilja berätta hennes historia eftersom jag misstänker att det finns många andra människor som upplever samma problem.

Maria skrev: "Jag har nyligen gått ner mycket i vikt, och tappat de kilon som jag har lagt på mig genom åren. Sedan november har jag tappat över 68 kilo. Men jag förlorade också en del av mitt hår … Jag undrar bara vad jag kan göra eller äta för att få tillbaka mitt tjocka hår. Jag skulle uppskatta din synpunkt mycket ".

Jag hade en aning om att Marias viktminskning var kopplad till de lågkaloriprodukter som hon använde. Så jag frågade Maria: "Kan du ge mig en uppfattning om hur din dagliga matdiet ser ut?"

Maria berättade att hon använde ett populärt dietprogram som bestod av fyra dietdrycker om dagen på totalt 1200 kalorier plus lågkaloriläsk och ingen fast föda av något slag.

Efter att ha tagit en titt på ingredienserna i hennes dietdrycker sammanfattade jag det så här: "Jag misstänker att det är aspartam. Fyra dietdrycker om dagen skulle innebära att du får mellan 244-284 mg aspartam per dag, och då hade jag inte inräknat lågkaloriläsk, vilket är en mycket stor mängd”.

”I en sammanställning av rapporterade biverkningar, från det amerikanska livsmedelsverket, har det konstgjorda sötningsmedlet kopplats till många hälsoproblem, inklusive håravfall”.  En snabb sökning på Internet avslöjar dessutom att många nandra människor också uppger att de får håravfall när de använder produkter med aspartam.

Medan forskning som specifikt studerar håravfall är begränsad, kopplade studien ”The Nurses Health Study and Health Professionals Followup Study” konsumtionen av aspartam även till andra hälsofrågor, inklusive lymfom och multipelt myelom hos män.

USA:s nationella institut för miljö och hälsovetenskap (NIEHS) har publicerat en studie som visade på en ökad risk för cancer även vid låga doser av aspartam.

Aspartam finns i många "dietprodukter” och Maria är inte den första att tala om för mig att hon har tappat hår när hon använt produkter som innehåller syntetiskt sötningsmedel. Om du dricker dietdrycker, lågkaloriläsk eller äter andra produkter som innehåller aspartam så finns det några saker som du behöver veta för att kunna avgöra om produkter som innehåller aspartam är något för dig.

När jag gjorde efterforskningar för min bok, 60 Seconds to Slim, fann jag att National Institutes of Health, (NIH, amerikansk hälsomyndighet som lyder under federala regeringens departement för hälsovård och social omsorg) hade katalogiserat 167 biverkningar kopplade till användning av aspartam.

Lynne Melcombe listar i sin bok Health Hazards of White Sugar dessa effekter: ångestattacker, problem med aptit såsom hetsätning, fosterskador, synproblem som att se suddigt, hjärntumörer, bröstsmärtor, depression, yrsel och svindel, ödem, epilepsi och kramper, trötthet, huvudvärk och migrän, hörselskador och tinnitus, hjärtklappning, hyperaktivitet, sömnlöshet, ledvärk, minnesförlust, PMS, psykiatriska störningar, reproduktiva problem och livmodertumörer.

Enligt Randall Fitzgerald, författare till The Hundred-year Lie, inkluderar några av de cancerformer som är kopplade till aspartam, bland annat, hjärn-, lever-, lung-,  och njurcancer.

När en dietdryck som innehåller aspartam lagras i 29 graders värme i en vecka eller  en längre tid "finns det ingen aspartam kvar i drycken, bara de komponenter som den bryts ner till, som formaldehyd, myrsyra, och diketopiperazin, en kemikalie som kan förorsaka hjärntumörer. Alla dessa substanser är kända för att vara giftiga för människor ", enligt författarna till boken Hard to Swallow.

Medan Maria gick ner i vikt på dietdrycker som innehöll aspartam, var det mer sannolikt på grund av det extremt begränsade kaloriintaget. Maria höll med om att ingen diet bör innehålla en ingrediens som orsakar håravfall och som har kopplats ihop med så många andra problem.

Om du lider av håravfall på grund av dietdrycker, dietläsk eller mat, kanske vill du ompröva dina alternativ. Det bästa sättet att gå ner i vikt är att äta en hälsosam kost med riktig mat utan syntetiska ingredienser och samtidigt öka din aktivitetsnivå.

Denna artikel publicerades ursprungligen på www.care2.com. Läs originalet här.

Bild av "håravfall" via Shutterstock

Översatt från engelska.