Läget stabilt för knivskadade SVT-journalisten
Bert Sundstöm i sitt sista uttalande innan han fick flera knivhugg i buk och rygg, under demonstrationerna i Egypten igår kväll. (Foto: AFP/Scanpix/SVT/Ho)


SVT:s TV-journalist Bert Sundström, som sårades allvarligt igår kväll i sammandrabbningarna i Egypten, uppges ha sovit bra i natt. Han har också varit vid medvetande på sjukhuset i Kairo under dagen.

Det var under gårdagens demonstrationer som Bert Sundström knivskars i buken, han fick också knivhugg i ryggen och har en skallskada.

Sundström har övervakats av svenska poliser i natt på sjukhuset, samt av ett säkerhetsbolag. Sjukhuset anses vara relativt säkert.

Tidigare under gårdagen rapporterade Sundström i SVT på sitt utpräglade dalmål:

– Ja, det är fortfarande oroligt – det här är någonting som nästan börjar likna ett litet inbördeskrig.

När SVT senare försökte nå honom svarade en annan man på arabiska i hans telefon:

– Er man finns hos militären! Vill ni ha honom, får ni hämta honom, era jävlar!

Olov Carlsson, divisionschefen för SVT:s nyheter säger till TT att Sundströms tillstånd är stabilt och att han inte har några inre skador.

Fredrik Reinfeldt säger till SVD på väg in till EU-toppmötet i Bryssel:

– Vår förhoppning är att så snabbt som möjligt kunna hjälpa honom att komma hem och naturligtvis på tydligast möjliga sätt markera att detta är oacceptabelt.

Det blir allt svårare för reportrar i Kairo att rapportera. De flesta stannar inomhus och arbetar från sina hotellrum. Även på hotellen har många uppsökts av Mobarakanhängare, misshandlats, kidnappats eller fått sin utrustning förstörd.

Enligt uppgift till rapport igår kväll har det gått ut en hemlig order till militär och polis om att systematiskt gripa journalister, eftersom regimen anser att journalisterna bidragit till att förvärra situationen i landet.