Läget låst för samarbete över blockgränserna
Stefan Löfven intervjuades i samband med att nya regeringen meddelade att de vill erkänna Palestina som stat, 3 oktober 2014. (Foto: Janerik Henriksson/ Getty Images)


På onsdagen debuterade Stefan Löfven i den första partiledardebatten i riksdagen efter valet. Löfven har hela tiden öppnat för samarbete över parti- och blockgränser, men läget verkar just nu låst.

För Fredrik Reinfeldt var det den sista debatten. Han valde att inte ta några repliker.

Löfven talade om ”det svenska löftet” som handlar om att lova alla människor kunskap, trygghet och jämlikhet. Den visionen är något han söker samförstånd kring, sade han, och jämförde det med den amerikanska drömmen.

– Sverige kommer aldrig att bli störst, Sverige kan aldrig bli billigast. Men om vi samarbetar kan vi bli bäst, sade Stefan Löfven.

Löfven föreslog på nytt samarbete över blockgränserna men avvisades av både Jan Björklund och Annie Lööf, som anser att Löfven svek överenskommelsen om friskolorna redan efter två eller tre dagar på jobbet. 

– Därmed saknas förutsättningar för samtal inom andra områden, sade hon.

Lööf gjorde vassa uttalanden där hon jämförde Socialdemokraternas politik med 80-talets Östeuropa. Hon uttryckte också en misstro till Åsa Romson.

Jimmie Åkesson var missnöjd med att Stefan Löfven isolerar Sverigedemokraterna, på vilket Löfven återupprepade att han anser det omöjligt att samarbeta med ett parti där ”rasismen lever kvar”.

Partiledardebatten direktsändes i svt.