Lågenergilampor kan orsaka cancer
Experter har länge varnat för lågenergilampornas miljö- och hälsorisker.(Foto: AFP/Frederick Florin)


Lågenergilampor innehåller giftiga cancerogena ämnen och borde hållas så långt som möjligt från människor, fastslår tyska forskare.

Ett forskarlag i Berlin varnar för att cancerframkallande kemikalier, såsom fenol, naftalen och styren, frigörs när energilamporna tänds. De rekommenderar att man undviker att ha lamporna på en längre tid och att man inte har dem nära huvudet, rapporterar den brittiska tidskriften The Telegraph.

– För sådana cancerframkallande ämnen är det viktigt att de hålls så långt bort som möjligt från den mänskliga miljön, säger Peter Braun, en av forskarna som utfört testerna på Berlins Alab Laboratory.

Andreas Kirchner, vid the Federation of German Engineers är också kritisk till lågenergilamporna:

– Elektrisk smog utvecklas kring dessa lampor, säger Kirchner.

– Jag använder dem därför bara mycket sparsamt. De bör inte användas i oventilerade utrymmen och definitivt inte i närheten av huvudet, tillade han.

Experter har också varnat för att det intensiva ljuset från energilampor kan utlösa migränattacker och förvärra hudproblem hos personer som redan har känslig hud.

För ett år sedan kom schweiziska forskare fram till att avståndet till lågenergilampor bör vara minst 30 centimeter då det kan vara farligt på lång sikt att utsätta sig för det elektromagnetiska fält som omger lamporna.

Överexponering av strålningsfältet från lågenergilampor kan också orsaka akuta nerv- och muskelskador som till exempel kan orsaka hjärtflimmer.

Hanteringen av lågenergilampor
ställer stora krav för att de inte ska bli ett växande miljöproblem då de bland annat innehåller kvicksilver och elektronik.

De traditionella glödlamporna håller nu på att fasas ut mot lågenergilampor från EU-marknaden till slutet av 2012.