loadingLactobacillus reuteri förekommer naturligt i bröstmjölk. Bakterien hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunsförsvaret att utvecklas och minskar risken för allergier. (Foto: Jaime Reina/AFP PHOTO)
Lactobacillus reuteri förekommer naturligt i bröstmjölk. Bakterien hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunsförsvaret att utvecklas och minskar risken för allergier. (Foto: Jaime Reina/AFP PHOTO)
Hälsa & Livsstil

Lactobacillus reuteri främjar hälsan

Susanne Larsson - Epoch Times

Baciller i maten låter kanske inte som så hälsosamt men faktum är att mjölksyrebakterier har en positiv effekt på hälsan. Vår förändrade livsstil har medfört att förekomsten av baciller som tidigare förekom naturligt i kroppen har minskat. Lactobacillus reuteri kan bidra till bättre munhälsa, minska risken för allergier och hjälpa mot mag- och tarmbesvär, visar ny forskning.

I tusentals år har vi använt lactobaciller i känsliga livsmedel för att förbättra hållbarheten och näringsvärdet. I vårt moderna samhälle tillsätter man olika stammar av lactobaciller och bifidobakterier i livsmedel för den hälsosamma effekten.

Lactobacillus reuteri upptäcktes på 1960-talet. Man såg då att bakterien förekom naturligt hos 30-40 procent av befolkningen medan de nu återfinns hos endast 10-20 procent. Minskningen är kopplad till en förändrad livsstil visar nya forskningsrön vid Malmö högskola.

– Vi äter inte fermenterad kost, till exempel surkål, i samma utsträckning som tidigare, och använder konserveringsmedel som dödar bakterier, i kosten och i kroppen, säger Gabriela Sinkiewicz, forskare vid Fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Malmöforskaren upptäckte att bakterien förekommer naturligt i bröstmjölk hos en del kvinnor från geografiskt spridda länder och hon har jämfört förekomsten av Lactobacillus reuteri i bröstmjölk hos kvinnor i sju olika länder i världen.

– I genomsnitt hade en av sju kvinnor bakterien i bröstmjölken. I Japan och Korea hade dock kvinnorna högre halter av laktobaciller, säger Sinkiewicz.
 
Förekomsten av Lactobacillus reuteri i bröstmjölk är väsentlig då den hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunförsvaret att utvecklas och även att den påverkar risken att utveckla allergier, anser Sinkiewicz.

Sinkiewicz har i sin studie också kommit fram till att bakterien har betydelse för munhälsan. Efter två veckors användande av tuggummi som innehöll vissa stammar av Lactobacillus reuteri minskade förekomsten av såväl plack som blödningar från tandköttet.

– Studierna visar att Lactobacillus reuteri är mycket effektivt. Vi har flera studier på gång som just handlar om munhälsa och allergier.

Gabriela Sinkiewicz lägger fram sin avhandling den 29 november.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingLactobacillus reuteri förekommer naturligt i bröstmjölk. Bakterien hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunsförsvaret att utvecklas och minskar risken för allergier. (Foto: Jaime Reina/AFP PHOTO)
Lactobacillus reuteri förekommer naturligt i bröstmjölk. Bakterien hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunsförsvaret att utvecklas och minskar risken för allergier. (Foto: Jaime Reina/AFP PHOTO)
Hälsa & Livsstil

Lactobacillus reuteri främjar hälsan

Susanne Larsson - Epoch Times

Baciller i maten låter kanske inte som så hälsosamt men faktum är att mjölksyrebakterier har en positiv effekt på hälsan. Vår förändrade livsstil har medfört att förekomsten av baciller som tidigare förekom naturligt i kroppen har minskat. Lactobacillus reuteri kan bidra till bättre munhälsa, minska risken för allergier och hjälpa mot mag- och tarmbesvär, visar ny forskning.

I tusentals år har vi använt lactobaciller i känsliga livsmedel för att förbättra hållbarheten och näringsvärdet. I vårt moderna samhälle tillsätter man olika stammar av lactobaciller och bifidobakterier i livsmedel för den hälsosamma effekten.

Lactobacillus reuteri upptäcktes på 1960-talet. Man såg då att bakterien förekom naturligt hos 30-40 procent av befolkningen medan de nu återfinns hos endast 10-20 procent. Minskningen är kopplad till en förändrad livsstil visar nya forskningsrön vid Malmö högskola.

– Vi äter inte fermenterad kost, till exempel surkål, i samma utsträckning som tidigare, och använder konserveringsmedel som dödar bakterier, i kosten och i kroppen, säger Gabriela Sinkiewicz, forskare vid Fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Malmöforskaren upptäckte att bakterien förekommer naturligt i bröstmjölk hos en del kvinnor från geografiskt spridda länder och hon har jämfört förekomsten av Lactobacillus reuteri i bröstmjölk hos kvinnor i sju olika länder i världen.

– I genomsnitt hade en av sju kvinnor bakterien i bröstmjölken. I Japan och Korea hade dock kvinnorna högre halter av laktobaciller, säger Sinkiewicz.
 
Förekomsten av Lactobacillus reuteri i bröstmjölk är väsentlig då den hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunförsvaret att utvecklas och även att den påverkar risken att utveckla allergier, anser Sinkiewicz.

Sinkiewicz har i sin studie också kommit fram till att bakterien har betydelse för munhälsan. Efter två veckors användande av tuggummi som innehöll vissa stammar av Lactobacillus reuteri minskade förekomsten av såväl plack som blödningar från tandköttet.

– Studierna visar att Lactobacillus reuteri är mycket effektivt. Vi har flera studier på gång som just handlar om munhälsa och allergier.

Gabriela Sinkiewicz lägger fram sin avhandling den 29 november.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024