Lactobacillus reuteri främjar hälsan
Lactobacillus reuteri förekommer naturligt i bröstmjölk. Bakterien hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunsförsvaret att utvecklas och minskar risken för allergier. (Foto: Jaime Reina/AFP PHOTO)


Baciller i maten låter kanske inte som så hälsosamt men faktum är att mjölksyrebakterier har en positiv effekt på hälsan. Vår förändrade livsstil har medfört att förekomsten av baciller som tidigare förekom naturligt i kroppen har minskat. Lactobacillus reuteri kan bidra till bättre munhälsa, minska risken för allergier och hjälpa mot mag- och tarmbesvär, visar ny forskning.

I tusentals år har vi använt lactobaciller i känsliga livsmedel för att förbättra hållbarheten och näringsvärdet. I vårt moderna samhälle tillsätter man olika stammar av lactobaciller och bifidobakterier i livsmedel för den hälsosamma effekten.

Lactobacillus reuteri upptäcktes på 1960-talet. Man såg då att bakterien förekom naturligt hos 30-40 procent av befolkningen medan de nu återfinns hos endast 10-20 procent. Minskningen är kopplad till en förändrad livsstil visar nya forskningsrön vid Malmö högskola.

– Vi äter inte fermenterad kost, till exempel surkål, i samma utsträckning som tidigare, och använder konserveringsmedel som dödar bakterier, i kosten och i kroppen, säger Gabriela Sinkiewicz, forskare vid Fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Malmöforskaren upptäckte att bakterien förekommer naturligt i bröstmjölk hos en del kvinnor från geografiskt spridda länder och hon har jämfört förekomsten av Lactobacillus reuteri i bröstmjölk hos kvinnor i sju olika länder i världen.

– I genomsnitt hade en av sju kvinnor bakterien i bröstmjölken. I Japan och Korea hade dock kvinnorna högre halter av laktobaciller, säger Sinkiewicz.
 
Förekomsten av Lactobacillus reuteri i bröstmjölk är väsentlig då den hjälper barnets tarmsystem att mogna och immunförsvaret att utvecklas och även att den påverkar risken att utveckla allergier, anser Sinkiewicz.

Sinkiewicz har i sin studie också kommit fram till att bakterien har betydelse för munhälsan. Efter två veckors användande av tuggummi som innehöll vissa stammar av Lactobacillus reuteri minskade förekomsten av såväl plack som blödningar från tandköttet.

– Studierna visar att Lactobacillus reuteri är mycket effektivt. Vi har flera studier på gång som just handlar om munhälsa och allergier.

Gabriela Sinkiewicz lägger fram sin avhandling den 29 november.