Läckta dokument kastar mer ljus över Islamiska staten
En IS-krigare står på vakt i ett förstört Damaskus i Syrien den 22 september 2014. (Foto: Rami Al-Sayed /AFP/Getty Images)


Ett internt dokument från den Islamiska staten, IS, kastar nytt ljus över hur terrorgruppen ska inrätta ett kalifat i Irak och Syrien. Det redogör för hur gruppen vill bygga upp en egen fungerande, fundamentalistisk och självförsörjande islamsk stat.

Manualen beskriver hur terroristerna tänker bygga ett komplett religiöst land, kalifat, med myndigheter, skattesystem och ett ekonomiskt system för självförsörjning.

Dokumentet är skrivet förra året. Det blottlägger IS ambitioner att bygga upp en stat och hur organisationen har lyckats bli den rikaste och mäktigaste jihadistgruppen, som har ställt till mest oro i världen de senaste 50 åren, enligt The Guardian som läst dokumentet.

Tillsammans med andra handlingar som The Guardian tagit del av, ger dokumentet en bild av en grupp som, trots en grundprincip som bygger på brutalt våld, vill bygga upp ett nytt land. En stat som också är inriktad på vanliga frågor om hälsovård, utbildning, handel, kommunikation och arbetstillfällen.

En propagandabild från den Islamiska staten (Foto: ISIS)

En propagandabild från den Islamiska staten (Foto: ISIS)

Dokumentet skrevs strax efter att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, utropade det territorium i Syrien och Irak som jihadisterna övertagit som ett islamiskt kalifat.

Det beskrivs i detalj hur IS skulle bygga separata träningsläger för reguljära trupper och veteransoldater. Det rekommenderar ett eget departement enbart för förvaltning av militärläger.

Dokumentet avslöjar också att IS inkluderar medborgarnas barn som soldater och ska träna dem att slåss. Barnen ska få övning i att använda och bära lättare vapen. Särskilt talangfulla barn ska väljas ut för att tränas till särskilda uppdrag.

Hackare tar strid mot IS på darknet

Bilden som här målas upp av terrororganisationen kommer från det läckta dokumentet och andra texter som forskaren Aymenn al-Tamini fått genom andra källor.

En propagandabild från den Islamiska staten (Foto: ISIS)

En propagandabild från den Islamiska staten (Foto: ISIS)

Tamini säger att det scenariot, tillsammans med 300 andra IS-dokument som han fått under det senaste året, visar att IS primära mål är att bygga upp ett eget land med fundamentalistisk teologi.

– IS är ett projekt som strävar mot att styra. Det är inte bara en fråga om ändlösa strider, sade han.

Den pensionerade generalen Stanley McChrystal som ledde militära trupper mot IS föregångare 2008 säger att dokumentet ska tas på allvar.

– Om det verkligen är äkta, är det fascinerande och bör läsas av alla, särskilt beslutsfattare i väst. Om västvärlden ser IS som ett närmast stereotypt gäng med psykopatiska mördare, riskerar vi att kraftigt underskatta dem, sade han.

Kriget i Syrien – en sammanfattning