Läckt partidokument visar att Epoch Times hade rätt om Wang Lijun-skandalen
Skärmdump från New Tang Dynasty (NTD) Televisions program "Micro News", 29 september. TV-kanalen, som är en samarbetspartner till Epoch Times, kom nyligen över ett internt dokument från ett säkerhetsorgan inom Kinesiska kommunistpartiet, där det stod att Epoch Times och NTD:s rapportering om den politiska striden var korrekt och detaljerad. (Foto: New Tang Dynasty Television)


Rapporteringen från Epoch Times och två mediaorganisationer som tidningen samarbetar med beskrivs som ”korrekt”, ”vältajmad” och ”detaljerad” av kommunistpartiets myndigheter, enligt ett internt dokument som tv-kanalen New Tang Dynasty (NTD) nyligen kom över.

NTD sänder primärt på kinesiska, och har sitt huvudkontor i New York. Stationen fick en censurerad version av vad de har identifierat som ett internt pm som producerats av en lokal gren av den organisation som kallas 610-byrån. Byrån, som kallas 610 för att den grundades den 10 juni 1999, har som uppgift att leda kampanjen mot Falun Gong, med alla tillgängliga statliga resurser och utan hänsyn till lagen.

I dokumentet stod bland annat: ”Efter den så kallade Wang Lijun-incidenten har medier som drivs av Falun Gong-utövare, på ett organiserat sätt och genom flera kanaler, samlat in intern information och kommit med den mest detaljerade, vältajmade och korrekta rapporteringen. De tre huvudsakliga Falun Gong-medierna har skapat särskilda kolumner och publicerat tusentals artiklar. Utländska nyhetsbyråer har ofta använt ‘Falun Gong’-information.”

Att Falun Gong, som är namnet på en populär kinesisk andlig metod, sattes inom citattecken, är vanligt i statliga mediarapporter. I juli 1999 inledde den dåvarande partiledaren Jiang Zemin en kampanj för att utplåna Falun Gong. Dess utövare har sedan dess utstått förföljelse, och metoden har ofta attackerats i officiell propaganda.

De ”tre huvudsakliga Falun Gong-medierna” är en fras som används i andra partidokument och syftar på Epoch Times, NTD och radionätverket Sound of Hope, tre flerspråkiga medieorganisationer baserade utanför Kina som rapporterar mycket om mänskliga rättigheter och politik i Kina. Inget av företagen har någon formell anknytning till Falun Gong, men kinesiska myndigheter försöker ibland hindra dessa medier från att hämta in information, och man kallar dem för ”fientliga krafter”.

Representanter för NTD sade att dokumentet utfärdades någon gång mellan den 1 och 21 september, men man påpekade att datumet och delar av texten hade censurerats. NTD:s representanter sade dock att de litade på att det var äkta, eftersom de fått det genom en betrodd källa, och för att språket i texten var identiskt med det som man finner i interna pm inom kommunistpartiet. 

– Av säkerhetsskäl kan vi inte avslöja namnet på den som gav oss dokumentet, men den här personen har läckt information till oss förr och och uppgifterna har alltid visat sig stämma till punkt och pricka. Vi är säkra på att det är äkta. Det är tydligt att kommunistpartiet ägnar oss stor uppmärksamhet just nu, sade Wanqing Huang, vice VD för NTD.

Epoch Times, NTD Television och Sound of Hope har rapporterat om hur en fraktion inom partiet som är lojal mot Jiang Zemin har försökt att återta makten, för att se till att förföljelsen av Falun Gong fortsätter, och för att undvika att man ställs till svars för de brott man begått under förföljelsen. 

Bo Xilai var nyckelfigur i en konspiration som även innefattade bland annat den nuvarande chefen för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang. Man planerade att få bort Xi Jinping från makten efter att han tillträtt som partiets högsta ledare. Konspirationen kom i dagen när Bo Xilais före detta högra hand, Wang Lijun, försökte fly till det amerikanska konsulatet i Chengdu i februari.

Rapporterna har även gått in på den organskörd på tiotusentals levande fängslade Falun Gong-utövare, som bedrivits av partiets säkerhetsapparat och där medlemmar av Jiang-fraktionen har spelat framträdande roller.

Rapporter, ledarartiklar och analyser av Epoch Times och dess nämnda samarbetspartners har också träffsäkert förutspått händelser inom kommunistpartiet, som exempelvis att Zhou Yongkang i praktiken berövades sin makt och att den säkerhetsapparat som han leder, och som fick enorm makt under Jiang Zemins tid som partiledare, har börjat monteras ner.

Dessutom har de tre mediebolagen rapporterat om betydelsen av olika personalförändringar som kommunistpartiets nuvarande chef Hu Jintao gjort, samt andra sätt som Jiangs fraktion desperat kämpat för att hålla sig kvar vid makten.

Guo Jun, chefredaktör på den kinesiska upplagan av Epoch Times, sade:
– Jiangs fraktion etablerade ett andra maktcentrum i Kina och förstörde rättssystemet. Man snabbade på den offentliga moralens kollaps och utlöste det förskräckliga brottet organskörd från levande människor. Hur ska det kinesiska samhället kunna hållas stabilt?
Hon förutspådde att ett fullständigt avslöjande av omfattningen av brotten mot Falun Gong kommer att bidra till att regimen faller samman.

Research av Zi Tan och Mu Qing.

Översatt från engelska