Läckt internt dokument avslöjar kinesiska regimens planer på att stärka internetcensuren
Ett interndokument publicerades av misstag på kinesiska regimens internetsajt men togs ner och ersattes sedan med en kraftigt redigerad version. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Ett internt dokument som beskriver hur det kinesiska kommunistpartiet med internets hjälp ”aktivt stärkt vår förmåga att styra den allmänna opinionen” läckte av misstag ut till allmänheten när den råkade postas på en av regimens sajter den 4 maj.

Mindre än en dag efter händelsen togs det bort och ersattes med en kraftigt redigerad version, men organisationen Human Rights In China plockade upp originalet innan det togs ner.

PM:et, som skrevs av självaste Wang Chen, som bland sina titlar räknar biträdande chef för kommunistpartiets propagandadepartement, är fullt med uttalanden om hur internet är ett verktyg för partiet och måste användas för att ”göra riktade insatser för att vinna den allmänna opinionen och skapa ett internationellt opinionsklimat som är objektivt, nyttigt och vänligt inställt till oss”.

Skräcken för ”skadlig information” utifrån nämns om och om igen i PM:et. ”Vi ska finslipa vårt system för att övervaka skadlig information på internet och stärka blockeringen av skadlig information från utlandet för att effektivt hindra att den sprids i Kina via internet” står det i en översättning av PM:et.

Det skryts även en del om vad man lyckats åstadkomma, som: ”Under partiets förenade ledarskap organiserade vi initiativ för att styra den allmänna opinionen när det gäller större allvarliga incidenter, heta ämnen som har med välfärd att göra och ideologiska nyckelfrågor, bland annat incidenten i Lhasa den 14 mars, incidenten i Urumqi den 5 juli och räddningsarbetet kring jordbävningen.” Förutom att man är nöjd över att man använt internet för att censurera information om stora katastrofer och viktiga händelser i Kina och runt om i världen talas det även i meddelandet om att skära av Kinas tillgång till internet från resten av världen.”

Så länge som landets internet är kopplat till det globala internet kommer det finnas kanaler och metoder för att få ut alla sorters skadlig information på våra inhemska sajter. Så länge som vårt internet är öppet för allmänheten kommer det finnas kanaler och metoder för användare att uttrycka alla möjliga sorters åsikter på internet…faktiska motsägelser och samhällsproblem rapporteras på nätet,” står det i PM:et.

Vissa experter inom IT-industrin spekulerar om att detta pekar mot att kommunistpartiet planerar för ett lokalt ”intranät” som kanske kommer var kopplat mot internet eller kanske inte. Detta skulle då alltså vara en uppsättning sajter och information som helt kontrolleras av kommunistpartiet och genom vilken ingen extern information kan kan nå användare i Kina. Material som censureras idag inkluderar demokrati, Falun Gong, information om tibetaner och massakern på Himmelska fridens torg. Här kan man läsa PM:et i sin helhet:

http://www.hrichina.org/public/contents/article?revision_id=175119&item_id=175084#ft3

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40093/