Kyssar stärker immunförsvaret menar psykolog
Ett par kysser varandra i St James Park i London och förbättrar samtidigt immunförsvaret, enligt en tysk psykolog. (Foto: Ben Stansall/AFP)


Psykologen Ann-Marlene Henning rekommenderar att kyssas oftare och mer intensivt.

– Det är mycket hälsosamt att kyssas. När man kysser varandra utbyter man förvånansvärt många bakterier och det är jättebra för immunförsvaret, sade psykologen till den tyska nyhetsbyrån Dapd. Dessutom producerar man stressdämpande hormoner genom kyssandet.

– Därför råder jag par att kyssas varje dag, tillade hon. Det finns till och med folk som än idag praktiserar det här. Mamman tuggar maten först och på så vis pussar hon näringen vidare till barnet.

– Jag har sett att tyskarna inte kysser ordentligt, sade Henning vidare. De flesta kysser bara broderligt eller systerligt.

– Den erotiska kyssen, utan att det behöver leda till sex, det ser man mindre av, förklarar sexologen. Grunden är att männen ofta förknippar kyssandet med påföljande samlag, medan kyssarna för kvinnorna hör till mys.

Enligt Henning borde par kommunicera mer.

– Istället för att säga: Jag skulle gärna kyssas lite, men jag har ingen lust att hamna i sängen, så händer det i många relationer ingenting alls.

Ann-Marlene Henning riktar sig intervjun till tyska folket men kanske är så generellt, att det inte finns tid idag?

– För att kyssas måste man ta sig tid och det passar inte längre in i dagens tempo i det här samhället.

FN har instiftat den Internationella Kyssdagen, som inträffar den 6:e juli varje år. Då ordnas det kysstävlingar, massaktioner och fester runt om i världen.

Översatt från tyska.