Kyndel – en mångsidig ört
Kyndel är en lättodlad ört som passar till det mesta. (Foto: Dirk Richter/iStock)


Kyndel är med sin rika och fylliga arom och sina många fina hälsoeffekter en fantastisk ört. Ändå används den inte i den utsträckning som den förtjänar. För att råda bot på det utsågs den till årets ört 2015 av International Herb Association.

I Bulgarien, Rumänien, Frankrike, Grekland och många andra europeiska länder har kyndel varit en vanlig krydda i hundratals år, inte bara för dess kraftiga doft och smak utan också för att den är bra för matsmältningen. Den blir ofta jämförd med timjan men har sin egen karaktäristiska smak.

Kyndel motverkar gasbildning och uppblåsthet, och används ofta i bönrätter. I Tyskland heter kyndel just Bohnenkraut, ”bönört”. Den passar bra till kött- och korvrätter och är en viktig krydda i salami. Den är också god i ägg- och svamprätter och till grönsaker – ja, den kan användas till det mesta utom desserter. I antikens Rom var vinäger smaksatt med kyndel en populär krydda tack vare sitt breda användningsområde.

Kyndel används för att behandla olika matsmältningsproblem som gasbildning, diarré, tarmkramper, illamående och jästsvampen candida. I en studie har man funnit att kyndel är effektiv mot helicobacter pylori-infektion, en av världens mest vanliga infektioner. I många europeiska länder används kyndel för att dämpa överdriven törst hos diabetiker.

Att lägga till kyndel i matreceptet kan också skydda mot bakterier i livsmedel. En studie, publicerad i Journal of Chemistry 2013, fann att kyndel skyddade mot flera arter av salmonellabakterier.

 

Sommarkyndel från boken ”Deutschlands Flora in Abbildungen” av Jacob Sturm från 1796.

Sommarkyndel från boken ”Deutschlands Flora in Abbildungen” av Jacob Sturm från 1796. (Public domain)

Sommarkyndel, vinterkyndel och yerba buena

Både sommarkyndel och vinterkyndel härstammar från Medelhavsområdet och har liknande smak och egenskaper. Skillnaden är att sommarkyndel har finare blad och är frostkänslig medan vinterkyndel (även kallad bergskyndel) har tjockare blad som klarar kyla bättre.

Tidiga amerikanska nybyggare tog med europeisk kyndel till den Nya världen. Men där fanns också en närbesläktad ört, ursprungligen från Stillahavskusten, som kallas yerba buena vilket betyder ”bra ört”. Namnet syftar både på smaken och dess rykte att kunna bota många olika åkommor.

För de tidiga nybyggarna i Kalifornien sågs yerba buena som ett universalbotemedel. Örten skattades så högt att San Francisco hade sitt ursprungliga namn efter den.

Rika egenskaper

Det finns också några andra sorters kyndel. Rosa kyndel är en sötare variant som är populär i Nordafrika och Spanien. Jamaicansk mint bush har en mintig smak. Citronkyndel har en lite syrlig ton.

All kyndel är rik på eteriska oljor som har antibiotiska och svampdödande egenskaper. Det gör den till ett bra val för att lindra halsont och hosta. Den stärker immunförsvaret och kan också användas på insektsbett.

Kyndel är en värmande ört som förbättrar cirkulationen och anses också kunna förbättra synen efter en tids användning. Herbalisten och astrologen Nicholas Culpepper som levde på 1600-talet, rekommenderade kyndel mot matsmältningsproblem, astma och hörselnedsättning. Han sade också att den är bra för reproduktionssystemet och ”gravida kvinnor rekommenderas varmt att ta den både invärtes och som luktsalt”.

Bra för kärlekslivet

Det botaniska namnet satureja syftar på satyr, ett väsen som är en blandning av man och bock i den grekiska mytologin. Satyrerna har hovar, horn och massor av charm. De uppvaktar och lockar till sig kvinnor med smäktande toner på sin panflöjt.

satyr-363x450

En satyr är ett naturväsen från den grekiska mytologin som är hälften bock och hälften människa. (Public domain)

Kyndel har länge haft rykte om sig att vara bra för kärlekslivet. I det gamla Egypten var kyndel en huvudingrediens i kärleksdrycker. Enligt italienska traditioner fick ofta blivande brudar kyndel dagligen, minst en månad före bröllopet.

Kyndel kan också vara bra mot degenerativ minnesförlust. En studie på djur där inhemsk kyndel från Iran användes, visar att örten kan förhindra oxidativ stress och beta-amyloid-inducerad minnesförsämring som förekommer i Alzheimers sjukdom.

Hur man använder kyndel

Färsk sommarkyndel kan användas som den är i sallader, eller läggas i äppelcidervinäger där den får dra några dagar. Den lite hårdare vinterkyndeln blir bättre om den får koka. Tillsätt några kvistar i en soppa eller gryta och låt sjuda en stund.

Kyndel är lättodlad och lätt att torka. Använd den istället för timjan eller oregano, eller gör din egen örtblandning. Som exempel innehåller de franska örtblandningarna från Provence enbart myntasläktingar som kyndel, timjan, mejram, rosmarin och lavendel.

För medicinskt eller hälsofrämjande bruk kan du prova varmt te av kyndel. Lägg några färska kvistar eller några teskedar torkad kyndel i en kopp hett vatten. Håll locket på medan teet drar för att behålla effekten av de eteriska oljorna. Att dricka en kopp per dag anses vara helt säkert.

Vinterkyndel, Satureja montana. (Foto: Consultaplantas/CC BY SA)

Vinterkyndel, Satureja montana. (Foto: Consultaplantas/CC BY SA)

Vi råder att göra egna efterforskningar vad gäller kurer med örter och essentiella oljor för att minimera felanvändning. Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

Timjan – örten som ger mod, hämmar bakterier och lindrar hosta

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri