Kvinnor hungerstrejkar i chilensk gruva


Ytterligare 33 chilenare befinner sig nu djupt ner under markytan. Denna gång är det 33 kvinnor som hungerstrejkar i Lota-gruvan, där de tidigare arbetade. De började hungerstrejka på onsdag morgon och kräver att regeringen ger dem jobben tillbaka.

Kvinnorna har stängt in sig djupt ner i gruvan ‘El Chiflon Del Diablo’ i södra Chile och intar ingen fast föda förrän regeringen lovat dem arbete, rapporterades i nyhetssändningar på spanska.

Sedan jordbävningen drabbade landet i februari startade den chilenska regeringen program med provisoriska arbeten. Arbetena, som kunde bestå i att forsla bort spillror och bygga nödbostäder, syftade till att återuppbygga landet och sätta fart på ekonomin.

Fler än 12 000 människor förlorade sina arbeten i september när programmet inte förlängdes, vilket ökade på påfrestningarna för en del människor som förlorade allt i jordbävningen. Sedan dess har förtvivlade chilenare gjort flera aktioner och ”försökt på alla nivåer och kan inte få regeringen att förstå att allt vi behöver är ett arbetstillfälle”, sade Ivania Anabalón till Santiago Times. ”Guvernören tittar inte ens åt vårt håll”, tillade hon.

I ett öppet brev som skickades till regeringen refererar kvinnorna till de stora satsningarna nyligen för att rädda 33 gruvarbetare i landets norra del. De ber ”regeringen och tjänstemän inom parlament att med samma kraft använda landets ekonomiska resurser för att behålla de här arbetena”.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46184/