Kvinna satte eld på sig själv i protest mot rivningen av hennes hem
Tang Fuzhen, som en gång utsågs till "Föredömlig kvinnlig entreprenör".(Foto: Privat från familjen)


Myndigheterna har gripit släktingar till en kvinna som låg döende under polisbevakning efter att ha bränt sig själv svårt i protest mot tvångsrivningen av hennes hus.

Den välkända enterprenören Tang Fuzhen från Chengdu dog den 29 november. Myndigheterna håller fortfarande elva av hennes släktingar i förvar, enligt familjen.

Tangs hus skulle rivas i mitten av november för att ge plats åt en ny väg. Mer än 300 tjänstemän, brandmän, poliser och personer i kamouflagekläder kom till byn där familjen bor på morgonen den 13 november för att vräka familjen och riva huset.

Enligt lokalinvånarna har dussintals hem förstörts och familjer tvångsvräkts sedan 2007. De sade vidare att inga lagliga tillstånd anskaffats av myndigheterna för vägbygget.

Tang hällde bensin över sig och skrek enligt vittnen ”Kom inte upp hit! Kom inte närmare mig för annars dör jag här framför er!” Rivningslaget fortsatte att närma sig och då satte Tang eld på sig själv. Hon släcktes av brandmän strax därefter, som man kan se på filmklipp av incidenten som cirkulerat på internet.

Tang skickades svårt bränd till ett militärsjukhus i området och vårdades på intensivvårdsavdelningen övervakad av fyra säkerhetsvakter dygnet runt.

När Tangs syster fick reda på att hennes tillstånd var kritiskt reste hon dit för att besöka henne på kvällen den 29 november, men fick inte komma in enligt familjen. Enligt rapporter verkar det som om familjen fram tills dess inte hade vetat var hon befann sig.

Tangs make, Hu Changmin, och hennes son, Hu Yanxi, tilläts träffa henne men bara under övervakning. Den natten utfärdades undantagstillstånd på sjukhuset och tio polisbilar och 100 personer skickades dit för att omringa det, enligt familjen.

– De lät oss inte komma i närheten av sjukhuset och sade att de försökte återuppliva henne, men tjänstemännen kom och gick som de ville, sade Tangs bror, som var mycket upprörd.

Myndigheterna i Chengdu sade att de behövde ett godkännande för att överlämna hennes kropp och gjorde det först den 30 november efter allt desperatare krav från släktingarna.

Tangs bror berättade i en telefonintervju:
– De är alla banditer, värre än banditer. Nu är hon död. Var det fel att vi ville hämta hennes kropp? De lät oss inte göra det. Efter flera förhandlingar var alla familjemedlemmarna rasande. Till slut transporterade polisen kroppen till en begravningsbyrå. En massa folk från regeringen och polisen vaktade kroppen. Det var förfärligt att se. Hon var fortfarande inlindad i bandage. Vi fick inte komma i närheten av henne. Det är grymt och omänskligt.

Han berättade hur de hängde upp en banderoll i begravningsbyrån med texten ”Bygg ett harmoniskt samhälle, kämpa mot vräkningar och rivningar”. Lokala myndigheter skickade polisen för att ta ner den.

Elva medlemmar av hennes närmaste familj greps och tre försvann. Tangs bror, som inte ville uppge sitt namn, fick höra av polisen att de ”behandlades för skador”. Han sade att de skadats efter att de gått till polisen för att ”hjälpa till med undersökningen”.

Epoch Times ringde Jinnuis utlandspropagandakontor för att få en kommentar. Chefen sade att både polisen och justitiedepartementet undersöker fallet. Han kunde inte svara på varför släktingarna hade tagits i förvar.

– De anklagas för att ha ”förhindrat upprätthållande av offenlig säkerhet”. Polisen grep en brottsling, sade han men utvecklade inte det hela.

Tang Fuzhens man är Hu Changmin, som är VD för Chengdu Oshi Wei Industrial. Hu investerade mer än 400 miljoner i lokala fabriker och skapade därmed 100 arbetstillfällen till området. Han utnämndes till ”Välfärdsledare” av lokalregeringen. Tang Fuzhen utnämndes till ”Föredömlig kvinnlig entreprenör” av en lokal kvinnoorganisation.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26092/