Kvinna i Peking dog av fågelinfluensa
En kvinna i Peking dog av fågelinfluensa efter att ha köpt nio ankor på en lokal marknad. (Foto: Getty Images)


En 19-årig kvinna från Chaoyang i Peking dog av fågelinfluensan H5N1 förra måndagen. Pekings hälsobyrå sade att hon handskats med kroppsdelar från ankor. Lokala experter på smittsamma sjukdomar anser att fågelinfluensan redan kan ha spritt sig till nordligare städer.

Enligt Pekings hälsobyrå kom den avlidna kvinnan, Huang Yangqing, ursprungligen från Putian i Fujianprovinsen och flyttade till Peking i februari förra året. Den 19 december köpte hon nio levande ankor på en marknad i staden Langfang i Hebeiprovinsen, vilka hon personligen slaktade innan hon tog med dem hem. Innan hon hade uppvisat några sjukdomssymptom hade Huang tvättat ankornas inälvor och gett tre av fåglarna till sin far och sina vänner.

Hon insjuknade på julafton och symptomen blev värre den 27 december. Hon var på tre olika sjukhus för behandling, men hennes tillstånd förvärrades hela tiden och hon dog på morgonen den 7 januari. Blodprov från Huang bekräftade att hon drabbats av fågelinfluensan H5N1.

Huangs far sade till media att fastän både han och hans dotter åt av ankorna drabbades bara hon av feber, hosta och andra symptom. Han sade att myndigheterna desinficerade hans hus förra måndagen, men att platsen inte sattes i karantän.

Myndigheterna i Peking sade att 116 personer hade haft nylig kontakt med den avlidna, 14 vänner och familjemedlemmar samt 102 personer ur vårdpersonalen på de tre sjukhus hon vistades på. En av sköterskorna fick feber, men har frisknat till. Ingen av de övriga personerna har upplevt några symptom.

Inga fall av fågelinfluensa har rapporterats från Langfang där ankorna köptes. Tidiga undersökningar antyder att de smittade ankorna kan ha kommit från Tianjin, en större stad som ligger elva mil öster om Peking.

http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10126/