Kvinna försvann efter försök att nå människorättsaktivist


He Peirong, som hållit kontakt med den blinde kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng, försvann den 31 maj när hon skulle hälsa på hans familj i Dongshigu, en liten by i Shandongprovinsen.

Precis innan He försvann postade hon nödmeddelanden på Twitter: ”Jag rånades på över 10 000 yuan av personal från Shanghous bydistrikt. Jag har misshandlats, torterats och bortförts till Tang, som ligger mer än 100 km bort.”

I januari körde He ensam från Nanjing till Dongshigu för att besöka Chen. Hennes bil omringades och angreps av regimagenter. 

Den 31 maj, efter att ha besökt Dongshigu, övervakades hon ännu mer intensivt och fick inte komma in i byn.  

Hon begav sig till häradsledningen för att rapportera situationen och krävde att myndigheterna tillät henne att besöka Chen och för att bekräfta att hans barn går i skolan. Hon blev dock hotad av säkerhetspoliser och beordrad att omedelbart ge sig av. 

Det var strax efter det som hon försvann. 

De som följer henne på Twitter kan inte få tag på henne, enligt deras egna poster, och när Epoch Times försökte kontakta henne den 2 juni var hennes mobiltelefon inte aktiv. 

Chen Guangcheng, som länge arbetat mot kommunistpartiets tvångsaborter, släpptes ur fängelse den 9 september i fjol och har tvingats stanna i sin hemby sedan dess.

Efter att ett videoband som visade hur hans familj greps av myndigheterna avslöjades i februari i år, har myndigheterna stramat åt kontrollen. Enligt rapporter som läckt ut har Chens familj utsatts för våldsamma vedergällningar och haft mycket lite kontakt med omvärlden sedan dess. 

Advokater och aktivister som engagerat sig i Chen Guangchengs familjs situation har också förföljts. Teng Biao, Wang Tianyong, Tang Jitian och andra advokater och aktivister samlades den 16 februari i Peking för att diskutera hur man skulle hjälpa och stödja Chens familj. Detta avlyssnades av säkerhetspolis och de som deltog i mötet har sedan utsatts för olika former av påtryckningar. 

Chen Guangcheng har arbetat med människorättsfrågor i många år och hjälpt advokater och utländska reportrar med att avslöja de tvångsaborter och tvångssteriliseringar som familjeplaneringstjänstemän utfört som en del av regimens barnbegränsningspolitik. Han satt i husarrest i mer än 200 dagar och dömdes senare till fyra år och tre månader i fängelse för att ha ”förstört allmän egendom och samlat en folkmassa för att störa trafiken”.

I maj 2006 fanns Chen Guangcheng med på tidskriften Times” target=”_blank”>engelska