Kvarlämningar av Buddha i tusenårig pagod
En stele (graverad minnessten) med inskriptionen "Kung Asokas sju skatters pagod". (Foto: Epoch Times)


Ett tusenårigt skrin i form av en miniatyrpagod grävdes nyligen fram i Changgans tempelruiner i Nanjing i Kina. Den antas innehålla en del av Buddhas, Siddharta Gautamas, skallben.

Enligt en artikel i China Daily har man funnit ett pagodformat relikskrin inuti en järnkista. Fyndet gjordes den 22 november i en hemlig underjordisk kammare i ruinerna i Nanjing, en stad i östra Kina, cirka 240 kilometer väster om Shanghai. Staden är huvudstad i provinsen Jiangsu.

Pagoden är cirka en meter hög, en halv meter bred och har inläggningar med de ”sju skatterna” guld, silver, färgad glasyr, agat, pärlor, bärnsten och glas. Fyra små buddhafigurer är utskurna vid basen på varje sida av pagoden och på skrinets ovansida finns en grupp med buddhafigurer. Det är unikt att ett relikskrin har hela ett hundra utskurna figurer.

Tidigare har arkeologer grävt upp en minnessten med inskriptionen över skrinets innehåll: En guldkista täckt med ett lager av silver, ”Kung Asokas sju skatters pagod”. Guldkistan ska innehålla Buddhas, buddhismens grundare Siddharta Gautamas, heliga reliker.

Kung Asoka som levde från 273 till 236 f Kr, var den tredje monarken i den indiska Maurya-dynastin. Han konverterade till buddhismen efter att ha besegrat en fiendearmé i ett blodigt slag. Enligt buddhistisk historia samlade kung Asoka ihop alla reliker efter Buddha, delade dem i 84 000 delar och bevarade var och en av dem i en helgedom, en så kallad Asoka-pagod. Han ska sedan ha skickat dessa till olika delar av världen och Kina anses ha 19 av dem.

Den uppenbara frågan är huruvida pagoden faktiskt innehåller det som hävdas. Preliminära undersökningar har visat att det finns två lådor av metall inuti pagoden, enligt Qi Haining, expert vid Nanjings museum och ledare för det arkeologiska teamet. Qi sade att pagoden kan vara unik i det att den är den enda som man vet innehåller en del av Siddharthas (den historiske Buddhas) skalle.

Det kommer dock att ta tid att bekräfta vad som finns i miniatyrpagoden eftersom det är mycket svårt att få ut lådorna ur den, enligt Qi. Arkeologerna öppnade järnkistan och fann pagoden i augusti. Det tog emellertid mer än hundra dagar att få ut pagoden ur kistan eftersom den hade fastnat i botten där den stått i ungefär tusen år.

Översatt från http://en.epochtimes.com/n2/china/remnants-buddha-found–pagoda-7856.html