Kvarhölls på begravningsplats medan deras hem revs
Zhang Hongweis hustru knäböjer bland spillrorna av sitt hem och gråter, i staden Xinzheng i Henanprovinsen, centrala Kina, den 8 augusti 2014. Zhang och hans hustru kidnappades av en grupp okända män som överrumplade dem när de sov. När paret släpptes några timmar senare såg de sitt hem i spillror. (Skärmdump/163.com)


I Kina river exploatörer regelbundet människors hem, men ett fall nyligen i Henanprovinsen, centrala Kina, har fått stor publicitet och upprört känslorna.

Mer än tio okända personer bröt sig in i ett bostadshus i staden Xinzheng vid midnatt den 8 augusti och kidnappade man och hustru, som låg och sov.

Paret fick inte ens chansen att klä på sig och togs till en avskild begravningsplats. Efter att ha kvarhållits i fyra timmar, släpptes de två till sist. När de kom hem fann de att huset nu var en stenhög.

Enligt en rapport på den kinesiska statliga radion på måndagen körde de människor som tog paret till begravningsplatsen en stor skåpbil utan nummerskyltar.

"Jag hörde några människor komma uppför trappan när jag fortfarande var yrvaken. Flera personer dök plötsligt upp med ficklampor och träpåkar”, sade maken, Zhang Hongwei, till statsstyrda Xinhua. "Jag blev upplyft. Jag hade bara underkläderna på mig, och de lät mig inte ta på mig några kläder. Jag tog bara med en filt."

Zhang sade att han köpte nyttjanderätten till marken 2008, och byggde ett fyravåningshus på den. Men huset och allt inuti det är nu i ruiner.

Foton i rapporten visar högar av tegel där parets hus stod, med hustrun snyftande på knä bland spillrorna och den desperata mannen sittande på marken.


(Skärmdump/163.com)

(Skärmdump/163.com)

Ett foto visar ett tält med bara en vägg som satts upp med metallstänger och tyg på tegelhögen, och en liten säng under skyddet. De övriga tre sidorna av tältet är öppna.

Det kinesiska internet har fyllts med upprördhet över denna rivning. Men de lokala myndigheterna verkar inte ha någon medkänsla med det drabbade paret.

På tisdagen gjorde Xinzhengs styre ett uttalande som svar på nyheten om rivningen, där man skyllde på maken. Staden sade han byggt huset utan tillstånd från den berörda avdelningen, enligt den statsstyrda Folkets Dagblad. Staden sade att paret hade ställt "orimliga krav" för att huset rivits.

Staden meddelade att över hundra familjer, inklusive Zhangs, hade blivit ombedda att flytta ut i april 2012, på grund av ett tunnelbaneprojekt som startade i januari 2014. Zhangs underlåtenhet att samarbeta med staden gjorde att projektet försenats med mer än 20 dagar, enligt uttalandet, vilket lett till "allvarliga förluster för byggföretaget”.

Uttalandet medger att rapporterna i media om rivningen stämmer, men det säger att huruvida det förekommit olagligheter, och vem som utförde rivningen, fortfarande är under utredning.

Många nätanvändare fördömde rivningen som en "ligisthandling”. "Jag vill bara veta om det finns någon lag eller inte i Kina? Är detta det rättssamhälle som Kina har främjat? Inte ens de japanska inkräktarna var så grymma”, säger nätanvändaren Ziyou Deaqi.

Nätanvändare Baiyue Lolita i Guangxiprovinsen i södra centrala Kina kommenterade: "Jag har sett så många tvångsrivningar. I Nanning (huvudstad i Guangxi) kastade rivningsarbetare tegelstenar på de äldre, och rev husen till och med när det fanns människor som lagade mat i huset. De bryr sig inte om människors liv överhuvudtaget”.

Allvarliga tvister rörande rivningar av bostäder i Kina har ofta orsakat händelser som att husägare begår självbränning, rivningsarbetare skadar och dödar människor när de slår dem, samt massprotester.

Nyligen uppstod en massprotest efter en tvist om rivning av bostäder den 6 augusti, då över 100 poliser och specialpoliser drabbade samman med lokalbefolkningen under en tvångsrivning i länet Lushan i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina, enligt boende i trakten.

Under konflikten blev en husägare knuffad över en klippa av polisen och dog, mer än tio invånare skadades och fyra greps. Anhöriga till de arresterade bad den lokala regeringen att åtala de ansvariga för dödandet och frige de fyra som hade gripits, men inget svar kom.

Översatt från engelska