Kuwaitisk modeskapare gör USA-debut
Den kuwaitiska modeskapare Hays al Houti inspirerades av havet när hon skapade sin USA-debutkollektion som visades upp den 11 februari under Couture Fashion vecka i New York. En blå, gul och vit dress med inspiration från en havsängel. (Foto: Peter Barkoura/The Epoch Times)


Hemma i Mellanöstern ekiperar den kuwaitiska modeskapare Haya Al Houti prinsessor och andra viktiga personligheter med eleganta aftonkläder och brudklänningar. Al Houti gjorde sin USA-debut den 11 februari under Couture Fashion veckan på Waldorf Astoria Hotel i New York.

Mode med starka färger och rika tyger, silke, satin och organza dekorerat med pärldroppar, bländade Epoch Times reporterns ögon, som nu är van vid den dominerande svarta och grå modestilen i New York vintertid.

Två gånger om året presenterar Couture Fashion Week ansedda modeskapare från olika världsdelar som är mindre kända i USA. Vi älskar att titta på vilka nya uttrycksformer dessa modeskapare presenterar för världen, utifrån deras bakgrund och personliga talang.

Al Houti sade att hon blickar mot havet för att få inspiration. Hennes hemland, Kuwait angränsar i öster av Persiska viken, en av armarna på den Arabiska havet. Kuwaitierna har sedan länge haft en ekonomisk och social förbindelse med havet.

När hon säger att hennes mode är inspirerat av havet, menar hon inte ett tema på havet, med marinblått och vitt.

Al Houti säger att hon gick bortom ytan, “djupt inne i oceanen” för att få inspiration. När man ser hennes kollektion, förstår man med en gång vad hon menar. Hon gick under vattnets yta till dess översvallande rikedom; färgerna, texturerna och geometrin tar sina former från det rika livet såsom sjöhästar, koraller och fiskar erbjuder.

En del inslag är genast uppenbara, som ett upprepat skalmotiv som pryder en gyllene klänning.


Moderskaparen Haya al Houtis formgivning innehåller färger och geometri som inspirerats av sjöliv. Hälften av tjusningen med att beskåda hennes skapelser är att gissa vilken flora eller fauna som hon inspirerats av. (Foto: Peter Barkoura/The Epoch Times)

Moderskaparen Haya al Houtis formgivning innehåller färger och geometri som inspirerats av sjöliv. Hälften av tjusningen med att beskåda hennes skapelser är att gissa vilken flora eller fauna som hon inspirerats av. (Foto: Peter Barkoura/The Epoch Times)

Men andra är mer delikata: Lite varstans kan man ana inflytande från havsanemoner, eller den viftande fenan på en fisk som inspirerat till en viss klänning, eller ett broderat mönster som utformats efter svansen på en sjöhäst.

Hälften av förtjusningen är att i sinnet återskapa de intryck från livet under vattnet som präglat hennes formgivning. Till exempel har en klänning i kungsblått, guld och vitt med utsmyckningar inspirerats av en havsängel.

Under vattenytan är naturen ibland lite vild med en brist på samstämmighet, kanske för att kompensera bristen på ljus där nere. Al Houtis framställningssätt innehåller explosioner av lila och rosa, orange och blått, och andra färger som, trots sina dominanta djärvheter, inte ser konstgjort ut, därför att färgerna är hämtade från naturen.

På modevisningens final bjöd Al Houti på en upplevelse av drama och humor med en bläckfiskliknande klänning, en magnifik vit klänning med delikata broderier modellerad av en kvinna som manövrerade tentaklerna från kjolens midja med snöre knuten till hennes överarmar, vilket mycket påminde om att kontrollera en handdocka.

Epoch Times modeteam applåderar det glädjerika i Al Houtis modeskapelser. Vi ser fram mot hennes nästa kollektion.

Originalartikel: http://en.epochtimes.com/news/7-2-18/51643.html