Kurdiska pershmerga-styrkor förses med ammunition
Irakisk-kurdiska Peshmegasoldater vid en stridsvagn i frontlinjen vid Khazer, 40 km väster om Arbil, huvudstaden i den autonoma kurdiska regionen i norra Irak. 8 augusti. (Foto: Safin Hamed / AFP/ Getty Images)


För första gånger har irakiska säkerhetsstyrkor försett de kurdiska pershmerga-styrkorna med ammunition.

Pershmerga-styrkorna strider mot terrorgruppen Islamiska staten, tidigare Isis, i norra Irak. USA ger sitt stöd, men vill undvika en långvarig insats och kommer inte att sätta in egna marktrupper, rapporterar tv4- nyheterna.

Under fredagen bombade amerikanska stridsplan och drönare mot Isis artillerienheter och konvojer på marsch mot den kurdiska regionala huvudstaden Irbil. Flyganfallen innebär en upptrappning av USA:s inblandning i Irak där Isis tar alltmer kontroll över städer och viktig infrastruktur. Den stora Mosuldammen är nu i händerna på terroristerna, skriver CNN.

Isis har också kontroll av delar av Syrien.

USA har släppt ner mat och vatten till de närmare 50 000 människor från den religiösa minoriteten Yazidi  som är fångade i bergen runt staden Sinjar dit de flydde för en vecka sedan när Isis var på väg.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att enligt en irakisk tjänsteman har terroristerna tagit hundratals Yazidikvinnor till fånga. Kamil Amin som citerar rapporter från kvinnornas familjer sade att några av dem hålls i skolor i Iraks näst största stad Mosul.

”Vi tror att terroristerna har dem som slavar och har onda planer för dem. Att de kommer att förnedras och användas av terrorister på ett sätt som strider mot all mänsklig och islamsk värdering”, berättade Amin för AP.