loadingGustav II Adolf-bakelsen kan se ut på många olika sätt, men den måste vara prydd med ett kungaporträtt för att räknas till kategorin. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times Sverige)
Gustav II Adolf-bakelsen kan se ut på många olika sätt, men den måste vara prydd med ett kungaporträtt för att räknas till kategorin. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times Sverige)
Hälsa & Livsstil

Kungligt mumsigt just idag

Barbro Plogander och Sofia Partanen, Epoch Times Sverige

I dag den 6:e november är det 375 år sedan Gustav II Adolf stupade vid Lützen i Tyskland. En kung gick förlorad, som flera hundra år senare hedras varje år denna dag – med en bakelse!

Att så gott som alla äter en Gustav II Adolf-bakelse idag har länge varit en förmån främst för bagerierna i Göteborg, där man började högtidlighålla kungen redan vid sekelskiftet mellan arton- och nittonhundratalet. Seden har under senare år börjat sprida sig så sakteliga till övriga delar av landet, och även i Finland hedras kungen på sina håll med en skål.

Det var 1632 som kungen
stupade vid slaget i Lützen. Det klassiska kungahuvudet i choklad, eller möjligtvis marsipan, ser emellertid inte ut att komma från en situation på ett slagfält. Faktum är att man tror sig ha funnit just det föremål som kom att bli förlaga till bakelseprydnaden.

Det var i Jönköping som ett helt kvarter med tolv gårdar från Stormaktstiden undersöktes av arkeologer. De som på den tiden bodde i kvarteret var textilhantverkare som invandrat från Tyskland och som värvats för att bygga upp den svenska industrin. Tillverkningen var framförallt inriktad på krigsmaktens behov.

I detta område fann arkeologerna
från länsmuseet ett unikt fynd. Det var en keramikform med kung Gustav II Adolfs porträtt på. En minnesmedaljong hade använts som förlaga och arkeologerna tror att denna keramikform sannolikt användes för att pryda de bakverk eller begravningskonfekt som sattes fram vid minneshögtiderna som följde på dödsbudet. Denna form kom alltså troligtvis att bli förlagan till det chokladporträtt vi mumsar i oss idag.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingGustav II Adolf-bakelsen kan se ut på många olika sätt, men den måste vara prydd med ett kungaporträtt för att räknas till kategorin. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times Sverige)
Gustav II Adolf-bakelsen kan se ut på många olika sätt, men den måste vara prydd med ett kungaporträtt för att räknas till kategorin. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times Sverige)
Hälsa & Livsstil

Kungligt mumsigt just idag

Barbro Plogander och Sofia Partanen, Epoch Times Sverige

I dag den 6:e november är det 375 år sedan Gustav II Adolf stupade vid Lützen i Tyskland. En kung gick förlorad, som flera hundra år senare hedras varje år denna dag – med en bakelse!

Att så gott som alla äter en Gustav II Adolf-bakelse idag har länge varit en förmån främst för bagerierna i Göteborg, där man började högtidlighålla kungen redan vid sekelskiftet mellan arton- och nittonhundratalet. Seden har under senare år börjat sprida sig så sakteliga till övriga delar av landet, och även i Finland hedras kungen på sina håll med en skål.

Det var 1632 som kungen
stupade vid slaget i Lützen. Det klassiska kungahuvudet i choklad, eller möjligtvis marsipan, ser emellertid inte ut att komma från en situation på ett slagfält. Faktum är att man tror sig ha funnit just det föremål som kom att bli förlaga till bakelseprydnaden.

Det var i Jönköping som ett helt kvarter med tolv gårdar från Stormaktstiden undersöktes av arkeologer. De som på den tiden bodde i kvarteret var textilhantverkare som invandrat från Tyskland och som värvats för att bygga upp den svenska industrin. Tillverkningen var framförallt inriktad på krigsmaktens behov.

I detta område fann arkeologerna
från länsmuseet ett unikt fynd. Det var en keramikform med kung Gustav II Adolfs porträtt på. En minnesmedaljong hade använts som förlaga och arkeologerna tror att denna keramikform sannolikt användes för att pryda de bakverk eller begravningskonfekt som sattes fram vid minneshögtiderna som följde på dödsbudet. Denna form kom alltså troligtvis att bli förlagan till det chokladporträtt vi mumsar i oss idag.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024