Kung Carl XIV Gustaf firar 40 år på tronen
Kung Carl Gustaf XVI firar 40 år som kung. (Foto: Alexis Daflos/ Kungl. Hovstaterna)


I dag firas kungens 40 år som regent på tronen med dans på slottet. Festligheterna inleds klockan tolv med underhållning och dans på Norrbro.

Det är Stockholms stad som inbjuder allmänheten till dans på borggården och enligt arrangörerna kommer man att bjuda på musik med allt från soul och disco till lidyhop, swing och bugg.

Kungen och kungafamiljen kommer att närvara och dansen med levande orkestrar kommer att pågå fram till klockan nio på kvällen.

Kungen var endast 27 år gammal då han tog över tronen efter Gustaf VI Adolf 1973 och det var inte utan viss nervositet.

”Självklart var det väldigt nervöst att tala i Rikssalen, framför allt i en sådan här situation, det var ju något utöver det vanliga”, säger kungen i en intervju till Ekot.

Även om kungen hade blivit uppfostrad till detta ämbete och hade blivit skolad i uppgiften att en dag ta över tronen var det inte helt enkelt.

”Jag tror aldrig riktigt man kan förstå vad en sådan uppgift trots allt innebär för en personligen”, sade kungen i intervjun.

Samtidigt som kungen firar 40 år på tronen, så fyller prins Daniel 40 år, vilket kommer firas med en privat fest på Haga slott, där hela kungafamiljen kommer att delta.