Kung Arthurs runda bord kan finnas i Skottland
Jordvallarna i King’s Knot vid Stirling Castle i Skottland. (Foto: Postdlf/Wikimedia Commons)


Arkeologer som undersöker landmärket King’s Knot nära Stirling Castle i Skottland har upptäckt ett cirkulärt föremål under platsen som skulle kunna förklara varför sägnerna kopplar ihop platsen med det legendariska runda bordet där kung Arthur samlade sina riddare.

Jordvallarna kallas lokalt för ”koppen och fatet” och omfattar en stampad åttakantig kulle med en intilliggande mindre kulle. Båda ligger inuti kvadratiska terrasser som en del av slottets kungliga geometriska trädgårdar som konstruerades för Charles I på 1600-talet.

Arkeologer på Glasgow University har tillsammans med Stirling Local History Society (SLHS) använt geofysik som en del av en distansundersökning för att kartlägga marken ner till en meter under King’s Knot.

De upptäckte att det finns underliggande kvarlämningar från ett runt dike och andra formationer, vilka är äldre än de synliga vallarna.

– Upptäckterna visar att den nuvarande kullen byggdes på en äldre plats och kastar nytt ljus över en legend om att kung Arthurs runda bord var beläget i den här trakten, sade ordföranden för SLHS, John Harrison, enligt den brittiska tidningen Telegraph.

– Vi kan förstås inte säga att kung Arthur var där, men det som finns i omgivningarna runt kärnan kan förklara de berättelser och den tro som fanns bland människor, tillade han.

Under mer än sex århundraden
har författare associerat platsen med legenden om kung Arthur. Till exempel besökte den franske krönikeskrivaren Jean Froissart slottet 1365 och fick berättat för sig att Stirling hade varit Camelot och kullen det runda bordet.

Påstående styrktes av John Barbours omkring 1377 dikter som nämner följande: ” ”… And benewth the caftell went thai fone, rycht by the Round Table away …”.

På liknande sätt sägs det i William of Worcesters ”Itinerarium”: “Rex Arthurus custodiebat le round table in castro de Styrlyng aliter Snowdon West Castle”, vilket betyder “Kung Arthur hade det runda bordet i Stirling Castle, som annars kallades Snowdon West Castle.”

Det är också möjligt att
King’s Knot kan ha varit ett romerskt fort från medeltiden.

– I området runt Stirling Castle finns några av de finaste medeltida landskapen i Europa. Den här undersökningen är ett första steg i ett seriöst försök att utforska, förklara och tolka dem. sade arkeologen Stephen Digney till Telegraph.

– Resultaten tyder så här långt på att Skottlands monarker integrerade forntida anläggningar i sina trädgårdar, något vi vet har skett också i andra länder.

Nästa forskningsfas kommer att innefatta markgenomträngande radarundersökningar för att avslöja ytterligare insikter i landmärkets historia.

Översatt från engelska