Kryssningsfartyget Costa Concordias kapten i italiensk domstol
Costa Concordias kapten Francesco Schettino (t.v) lämnar ett domstolsförhör den 15 oktober där man gått igenom detaljerna under den tragiska natten då Costa Concordia gick på grund och sjönk den 13 januari. (Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)


Kaptenen på kryssningsfartyget Costa Concordia, som gick på grund och sjönk utanför den italienska kusten den 13 januari, förhördes i domstol för första gången på måndagen. Trettiotvå personer dog i katastrofen.

Francesco Schettino, 51, lyssnade till domstolens bevis mot honom inför överlevande och de förolyckades anhöriga.

Schettinos advokater sade att han accepterade skulden för olyckan men att han ville höra bevisföringen i målet mot honom.

”Kaptenen gör vad han har rätt att göra, han bedriver sitt försvar” sade advokaten Francesco Pepe, enligt Reuters. ”Det ligger i hans intresse att sanningen kommer fram och det är en fråga om respekt, inte bara för hans rättigheter utan även för de överlevande.”

Michael Liessen från Tyskland, som överlevde katastrofen, var närvarade vid utfrågningen. Han sade att han vill ”se honom i ögonen för att se hur han kommer att reagera på anklagelserna”, rapporterade AP.

En annan överlevande, Luciano Castro, sade till AP: ”När han tittade på mig, berättade jag för honom att jag var ombord på Costa Concordia. Han reste sig upp och vi skakade hand eftersom det är så två artiga människor beter sig”.

Costa Concordia ligger fortfarande kvar, delvis sjunken, utanför den italienska kusten.

Översatt från engelska