Kryddig indisk chai -en värmande dryck i vinterkylan
Till en god chai behövs bland annat kanelstänger, kardemumma och stjärnanis. (Foto: Anne Hakosalo/Epoch Times)


Gör din egen Masala chai i vinter så håller du förkylningen i schack. Enligt den traditionella kinesiska medicinen tillför ingefära värme i kroppen och öppnar upp täppta bihålor. Kanel har bakteriehämmande egenskaper och anis dämpar hostan. 

Masala chai är ett kryddstarkt te med mjölk. Masala betyder krydda och chai, te på hindi. Varje familj i Indien gör sin egen favorit kryddblandning. 

De populäraste kryddorna i Masala chai är kardemumma, ingefära, kanel, kryddnejlika, stjärnanis och pepparkorn, och starkt svart te. I Assam regionen använder man svart CTC-te (crushed teared curled). Det här teet lämpar sig bra till Masala chai eftersom teets kraftiga smak kan tränga sig igenom de heta kryddorna. Det går också bra att använda andra CTC-teer eller varför inte Darjeelingte eller grönt te i chain. 

Annes Masala chai (1 glas):

2 dl vatten
ca 1 dl Sojamjölk
3 hela gröna kardemummafrön
1 cm färsk riven ingefära
4 svartpepparkorn
1 kanelstång
2-3 kryddnejlikor
1 stjärnanis
en nypa riven muskotnöt
1/2 vaniljstång
2 tsk te (Darjeeling eller Assam CTC) 

Tillsätt:
Honung eller råsocker

Koka upp vattnet. Lägg i alla kryddor och teet och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt sojamjölk och koka upp. Sila. Söta med honung eller råsocker efter smak.
Servera.