Krydda i curry kan skydda levern
Försälning av gurkmejaplantor på en marknad i Madras, Indien. Gurkmejan spelar en viktig roll vid vid högtiden Pongal då man firar skördefest. (Foto: Dibyangshu Sarkar / AFP)


Curry sätter inte bara piff på maten. Ämnet curcumin som utvinns ur gurkmeja kan också förebygga och behandla leverskada, enligt en ny amerikansk studie.

Gurkmeja används ofta för färgning och ger den karaktäristiska smaken i curryblandningar. Curcumin är färgämnet som ger gurkmeja dess gula färg. Gurkmeja har använts under tusentals år i Indien, Kina och flera asiatiska länder för att behandla matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, menstruationssmärta, hudproblem och för sårvård.

En forskargrupp vid Saint Louis University har studerat curcuminets läkande egenskaper och resultatet visar att curcumin, kan förebygga och behandla skador på levern som uppstått vid s.k. fettlever som är kopplad till fetma och viktökning och inte relaterad till alkohol, Non Alcoholic Steato-Hepatitis(NASH).

Tillståndet drabbar 3-4 procent av den amerikanska befolkningen och kan leda till skrumplever (levercirrhos) och på sikt till leversvikt och levercancer.

Leverfibros är ett förstadium till levercirrhos och innebär att det uppstår strukturella förändringar av leverns funktionella vävnad.

– Mina laboratoriestudier av de molekylära mekanismerna för leverfibros letar efter naturliga sätt att förebygga och behandla de här leverskadorna, säger Anping Chen, filosofie doktor och ansvarig chef för forskning vid patologiska Institutionen vid Saint Louis University, i ett pressmeddelande.

– Även om det behövs forskning på djur och kliniska studier på människor, pekar vår studie på att curcumin kan vara effektivt vid behandling och kan förebygga leverfibros, relaterad till NASH, förklarar Chen.

Höga nivåer av leptin (ett hormon som insöndras från fettvävnaden), glukos och insulin i blodet är vanligt förekommande hos personer med fetma och typ 2-diabetes, som kan bidra till NASH-relaterad leverfibros.

Chen har studerat av curcuminets effekt på höga nivåer av leptin i laboratorietester.

– Leptin spelar en avgörande roll i utvecklingen av leverfibros, säger han.

Höga nivåer av leptin aktiverar den typ av leverceller som orsakar överproduktion av proteinet kollagen, som har betydelse i utvecklingen av leverfibros.

Forskarna fann bland annat att curcumin eliminerar de negativa effekterna av leptin på levercellerna.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Endocrinology.

Källa:EurekAlert