Krusenstiernska gården - en grön oas i Kalmar
Föreståndaren på Krusentiernska gården Christine Kihl-Olofson med medarbetare bjuder på hembakt fikabröd. (Foto: Jenny Brandt)


– Kalmars underbaraste oas, säger Christine Kihl-Olofson om Krusenstiernska gården. En gård som består av gamla fina byggnader från 1800-talet, en stor trädgård, en caféverksamhet och ett museum. Allt omgivet av ett omfamnande träplank. ”Här kan alla hitta sin favoritplats i sol eller skugga och njuta i en avstressande miljö” fortsätter Christine.

Det är en befrielse att få komma hit efter att ha trängts med hundratals andra på en marknad i Kalmars centrum. Fikat som består av hembakat bröd avnjuter vi på en bänk varifrån vi kan beundra trädgården och de gamla husen. Barnen leker i trädgårdens gångar och vi kan alla just njuta och koppla av. Inga bilar och omgivna av en härlig en grön oas. Fantastiskt!

Christine är föreståndare på gården och har arbetat här sedan mitten av 1990-talet. Hon stortrivs med arbetets uppgifter som bland annat består av att baka, ta hand om personal och sköta verksamhetens administrativa bit. Mycket tanke läggs på att alla gäster ska trivas.

– Allt vi säljer här är hembakat och saften som är utan tillsatser kommer från, så länge vi har tillgång, från gårdens frukter och bär. Vi använder aldrig nötter och mandel i bakverken. Det finns alltid bakverk för glutenallergiker, diabetiker och äggallergiker, berättar Christine.

Gården ligger bara 200 meter från Kalmars slott och var tidigare ett borgarhem. Huset har nu blivit ett museum och ger en inblick i hur man levde i ett borgarhem i slutet på 1800-talet. All interiör är intakt från den tiden. Att gården nu tillhör Kalmar stad och Kalmar Läns Fornminnesförening kan vi tacka en kvinna som heter Hulda Nydell. Borgarparet Hermina och Philip von Krusenstierna som bodde på gården hade Hulda som hushållerska under lång tid. De blev mycket goda vänner och när Hermina dog testamenterades gården till Hulda. Hulda som flitigt skött gården såg det som sin uppgift att fortsätta ta hand om gården på samma sätt som tidigare. I sitt testamente önskade hon att ”allt på gården skulle hållas samman som ett minnesmärke över en svunnen tid och som sådant göras tillgängligt för allmänheten”.

Redan i april när skillan blommar öppnar gården för säsongen.

– Så fort solen sticker fram kommer det många människor. På försommaren brukar unga mammor inta planen, säger Christine som också berättar att de har många trogna kunder hos studenter, barngrupper, familjer med flera.

Här finns ett blandat aktivitetsprogram ända tills oktober. För den som är vill hitta på någonting annorlunda kan man gå på teatrar, allsång, konserter, spelmansstämmor och så vidare på gården. Säsongen avslutas i slutet på oktober med en skördedag.

– Då säljer vi bland annat äpplen, chutney och björnbärssaft, och har lotteri där vinsterna består av hembakt bröd, avslutar Christine.Många barnfamiljer tycker om att komma hit för att umgås i den barnvänliga och mysiga miljön. (Foto: Jenny Brandt)

Många barnfamiljer tycker om att komma hit för att umgås i den barnvänliga och mysiga miljön. (Foto: Jenny Brandt)


Här finns många ålderdomliga perenner, fruktträd, buskar och gångar. (Foto: Jenny Brandt)

Här finns många ålderdomliga perenner, fruktträd, buskar och gångar. (Foto: Jenny Brandt)


Byggnader som härstammar från 1800-talet. (Foto: Jenny Brandt)

Byggnader som härstammar från 1800-talet. (Foto: Jenny Brandt)