Kronprinsessan belönar kämpar för barns rättigheter
Carmen Diana Dearden och Maria Beatriz Medina från Banco del Libro tackar för priset de mottagit ur kronprinsessan Victorias hand. (Foto: Qu Jian/NTDTV)


På Skansen var det fullt med glada barn och vuxna då det i onsdags var dags för utdelningen av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Almapriset som det även kallas är världens näst största litteraturpris (efter Nobelpriset) och går till författare världen över vars litterära verk för barn genomsyras av samma humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med.

Almapriset kan också delas ut till organisationer som främjar barn och ungas rättigheter, och det var en mycket enad jury som valde pristagare i år, enligt Larry Lempert, ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Valet föll på Banco del Libro från Venezuela eller ”Bokbanken” som de kallas i Sverige. En opolitisk organisation som med envishet och pionjäranda kämpar för att nå ut till barn i alla delar av Venezuela med böcker. De ser läsandet som ett sätt att påverka människor som gått igenom mycket lidande på ett djupare känslomässigt plan, få människor att känna glädje igen och hopp.

Att de fick priset upplevs inte bara som ett erkännande av deras arbete, utan också som ett skydd mot intoleranta tendenser i det venezuelanska samhället.

Prissumman är på 5 miljoner och ordförande och representanter för Banco del Libro fick ta emot priset av kronprinsessan Viktoria. Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och flertalet kända artister var med och hyllade pristagarna med sång och dans till exempel Lousie Hoffsten, Charlotte Perelli och Georg Riedel.

Kulturministern höll ett tal där hon värnade om barnens rättigheter världen över, och sade till NTDTV efteråt:

– Jag hoppas att det kommer bli ännu mer känt än vad det är Jag hoppas att många förstår, att det handlar inte bara om att skriva böcker, utan också att förmedla böcker. Och det gör ju Banco de Libro. De är en organisation som har sett till att böcker finns till de mest otillgängliga områden.