Kronprinsessan av Sverige uppför altargången
Kronprinsessan Victoria med fästmannen Daniel Westling. (Foto: Paul Hansen, Hovet)


En fråga som diskuterats i svenska tidningar i veckan som gått, var i vems sällskap kronprinsessan Victoria ska träda in i kyrkan, när hon den 19 juni gifter sig.

Den svenska traditionen sedan flera hundra år är att man och kvinna gemensamt kommer in i kyrkan, vilket betonar att kvinnan frivilligt går in i äktenskapet. Nu gick ryktet att den svenske kungen skulle föra sin dotter till altaret.

Kyrkans män tänkte då på en annan sedvänja där brudens far följer henne till altaret och där överlämnar henne till den blivande mannen. Höga potentater inom den svenska kyrkan protesterade, här ger vi inte bort döttrar, det är inte fråga om försäljning. menade man. Ändå finns det inte någon i Sverige som tror att kung Carl Gustaf har fört någon form av brudhandel med den blivande maken.

Vi talar här om Sveriges tronföljare och hon kan inte göra precis som hon vill. Victoria måste, som den enda personen i Sverige, fråga om lov att gifta sig. Den blivande mannen måste accepteras av den svenske kungen och regeringen.

Daniel Westling är en vanlig svensk man som efter giftermålet med kronprinsessan kommer att tituleras prins Daniel, hertig av Västergötland.

Nu fejas och putsas det i kyrkan där vigsel ska äga rum och på andra ställen i Stockholm. Det blir ett bröllop med stora festligheter som nutidens svenskar och även andra på denna glob kan ta del av via dagens medier.

19 juni är samma datum som det svenska kungaparet gifte sig på.