Krönika: Vattnet det bara vräker ner
Ännu så länge hänger växterna med i det regniga vädret. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)


I morse åkte jag in till staden för att lämna in min bil på service. Innan man kommer in i staden finns det en liten damm som denna sommar har varit full av blommande små vita näckrosor, det har sett mycket vackert ut.

När jag åkte förbi dammen nu på morgonen uppfattade jag först inte vad som var fel med den, för det var något som inte var som vanligt. Näckrosorna var borta, men när jag såg efter noga såg jag dem under vattenytan. 

När jag hämtade bilen några timmar och ett par skyfall senare hade vattenytan höjts betänkligt. Så här ser det ut på många håll nu. Vattnet bara vräker ner från ovan och vattenytan stiger.

Regnet som vräkte ner igår ställde till med mycket elände i Västsverige. Det blev jordskred, översvämningar och skyfall medan åskan dundrade på. Idag har det fortsatt och nu hotas 8 000 hushåll av översvämningar i Halmstads kommun.

Räddningstjänsten i Halmstad bekämpade nyligen branden i Västmanland men vatten, nu har de vatten överallt som de vill bli av med. Som tur är sjunker nivåerna i Nissan tillbaka igen.

Så går tankarna till de förväntningsfulla människor som vill skaffa sig ett hus, helst med havsutsikt. Är det så klokt, nu när SMHI-forskaren Sten Bergström säger till SR att den allt snabbare havsnivåhöjningen snart kommer att påverka många av Sveriges kuststäder?

22 000 hus i Skåne skulle snart vara i farosonen enligt länsstyrelsen. Fast bor man längre norrut är inte problemet att vattnet äter in sig i landet, utan här höjs marken fortfarande på grund av att istäckets tyngd under istiden fortfarande har verkan och marken höjer sig ständigt.

Regnar det så regnar det på alla, till och med på norrmännen. I augusti har det hittills kommit 2,5 gång mer den normala nederbörden i gränsstaden Halden, 203,4 millimeter. När SR frågade SMHI-meterologen Linnéa Rehn hur länge ovädret ska vara, sade hon: ”Hela veckan ut åtminstone, som det ser ut nu.”

Det är nog lika bra att köpa sig ett par nya stövlar.