Krönika: Västkustens plågsamma majestät
Krönikör Susanne W Lamm


Måsen och göteborgaren lever i symbios. Måsen ger stadsborna västkustkänsla, Göteborg ger måsarna korv, sopor och pommes frites. Men varje år råkar göteborgarna ut för vissa måsproblem. Häckande måsar som skränar på taken, som störtdyker mot balkonger och störtdyker mot människor som äter korv.

I diskussionerna avfyrar måsplågade personer långa räckor av svordomar; man pratar om råttgift och bössor. Alternativt kan man kalla på kommunen. Anticimex i Göteborg har tydligen jagat mås med gas:

"Det är märkligt att måsarna inte förstår antydan. De kan fortsätta att bygga upp boet på samma plats i flera år, trots att vi river ned dem hela tiden," sade de i lokalpressen. Men jag tror att måsarna förstår. De bor dock i Göteborg.

Så snart jag klev i land på Måseskär, en liten klippa i Bohus skärgård, för första gången för några år sedan, förvandlades den ettriga pommes frites-jägaren, som skränar och störtdyker mot människor som äter korv, för all framtid till en majestät. Där, i sitt rätta element, är måsen vacker och praktfull.  

Det var juni och måsarna häckade fortfarande på klipphyllorna; tusentals måsar på en och samma plats. Fiskmåsarna är lika fina och exotiska att titta på som sillgrisslor på Stora Karlsö. De cirkulerade ovanför mitt huvud och avfyrade sina måsljud som inte alls lät som skrän. Jag kände mig liten och ödmjuk gentemot denna flock när de lät mig klättra utmed den klippiga stranden.

Men sådana saker bryr sig en plågad stadsbo inte om när måsskränen överröstar fotbolls-vm. Kanske kan måsen erbjuda någonting utöver västkustkänsla för att vinna göteborgarens hjärta?

I Nordnorge äter man måsägg. Något annat kan jag inte komma på att förhandla med måsarna om. En dam jag känner som växte upp i Grebbestad brukade äta måsägg som barn. Helst åt man dem i pannkakor så att fisksmaken doldes. Det kanske gick an på 50-talet, men idag innehåller äggen dessvärre höga halter av miljögifter, som PCB. Antagligen för att måsar äter det mesta. Ett måsägg om året tiodubblar tydligen det totala intaget av PCB per år. Hade så inte varit fallet tycker jag att måsägget skulle integreras lite lätt i det västkustska köket.