Krönika: Vår moderna nalle - en betraktelse
"Jag kan väl få låna din nalle?" (Foto: Pirjo Svensson, Epoch Times)


När jag var liten hade jag ingen nalle, som vuxen har jag flera stycken. Jag tar fram någon av dem några gånger då och då.

Många har sin nalle med sig hela tiden för att höra om den piper. Ibland gör den det och då tar man fram den och pratar med den. Kanske behöver den tröst eller vad det nu kan vara. Ibland pratar man med den utan anledning, kanske tycker man om sin nalle så mycket att man måste göra det.

En del har den i sin ficka och blir mycket stressade när den piper för de måste prata med den innan den slutar pipa. Man kan se hur olyckliga de blir om de inte pratar med nallen innan den slutar pipa.

När de går och lägger sig har många nallen bredvid sig på kudden eller på nattduksbordet. Många av nallarna kan väcka en på morgonen. De kan också samla på sig små texter och till och med både ta emot och skicka bilder.

Förr hade man en napp för att tröstas med, nu har man en app. Med apparna kan man hitta en massa saker. Du behöver inte alls fundera. Tänk vad din hjärna kan få vila. Med en app kan du se hur långt du har gått, hitta recept, betala räkningar, hitta resor, listan kan göras lång.

Med nallen kan du ta selfies och skicka till andra. Du behöver aldrig mer ha en spegel. Ta en selfie!

En nalle måste få elbehandling då och då. Får den inte det kan den inte pipa längre. En del måste elbehandlas flera gånger per dag, andra mindre. Allt beror på hur mycket man tycker om sin nalle och måste prata med den ofta. En del får så mycket elbehandling att de fattar eld, då blir ägaren ledsen för nu har han ingen att prata med.

Nallarna kan också bli sjuka. Många nallar bär på farliga virus och kan smitta andra. Man måste vaccinera dem så att de inte drabbas. Många tror att deras nalle är immun och gör inte det.

De flesta nallarna har en tand. Jo, det är sant, fast tanden är blå, en blå tand. Med den här blåa tanden kan nallen prata med andra nallar som också har en blå tand.

Tänk på det när du till exempel går på dejt, att ni lägger era nallar bredvid varandra på bordet så att de kan prata med varandra. Det sägs ju att i en relation är det viktigt att kunna kommunicera med varandra, och hur skulle det gå med relationen om nallarna inte kan prata med varandra?

Många som springer har sin nalle på armen. De har stoppat en pinne i den och har själva en plopp i varje öra och då kan man lyssna på sin nalle. Nu finns det också nallar som tål vatten. Då kan man ju bada med den. Du behöver aldrig vara utan din nalle.

Nallarna kan röra sig över stora avstånd och prata med andra nallar. Vissa av nallarna kan vara farliga och för att du ska känna dig säker håller storebror alltid reda på var nallen har varit och vem den har pratat med. Han kan minnas allt i flera år.

Det är också andra som vill veta var nallen har varit och har gjort. Så i framtiden kommer du nog att se att nallen får erbjudanden som du kan utnyttja.

Med en nalle i fickan går du aldrig vilse för alla kan se den även om nallen inte ser någon.

Dagens nallar är fantastiska, tänk vad de kan. Nallarna kan mer och mer för varje år och då måste man byta till en ny nalle. När du har din nalle kan du gå i ide när som helst. När man har sin nalle med sig då behöver man inget mer.

Vem kan egentligen vara utan sin nalle?