Krönika: Tankens makt på medicinfritt sjukhus
Krönikör Barbro Plogander


Jag, som har kommit upp i åren, har inte bara sett att lagarna ökar i antal varje år. Antalet sjukdomar blir också allt fler och allt konstigare. Konsekvensen har blivit att vi inte bara måste ha ännu fler juridiska specialister; sjukdomarna kräver också allt fler experter. Dessutom behövs många sorters nya mediciner och dessa blir allt farligare.

Hänger det där ihop? Jag menar, om vi inte rättar oss efter lag och ordning, etik och moral, påverkar det våra kroppar.

Jag fick en länk till en Youtube-video i e-posten häromdagen. En man höll ett föredrag på videon. Han sade att när du tittar dig i spegeln gör du det för att du undrar om något onormalt finns där.

Precis som att du förväntar dig att något onormalt, typ cancer, tänker dyka upp. Det, menade han, kan bli en självuppfyllande profetia. Ni vet det där med tankens makt.

Publiken fick höra om en kinesisk kvinna med cancer i blåsan. Läkare i västerländsk medicin kunde inte hjälpa henne så hon åkte till ett medicinfritt sjukhus i Kina. Visst låter detta otroligt; ett sjukhus som inte använder medicin på sina patienter.

Nu är det kanske inte så konstigt som det låter, i alla fall inte för kineser. Kina har en femtusenårig civilisationshistoria och har haft många kinesiska läkare med vad vi kallar för övernaturliga förmågor. Dessa har en helt annan syn på tillvaron. På det här sjukhuset fanns personer med sådana förmågor.

I behandlingsrummet fanns tre personer som hade sådana förmågor. De var tränade på att ta fram `känslan i hjärtat´ av att kvinnan redan var botad. Mannen på videon sade att om flera personer har en och samma känsla i hjärtat kan det förändra saker.

Kvinnan var positivt inställd och fullständigt medveten om vad som pågick. Männen skanderade ett ord som skulle frammana känslan av att kvinnan redan var botad.

Det är svårt att översätta kinesiska ord för de har flera bottnar; något helt annat än våra västerländska ord som bara är trycksvärta på vitt papper. Ordet betydde ungefär; redan gjort.

Kvinnan fick lägga sig på en brits. En ultraljudsbild togs av blåsan där man såg cancern. Bilden visades på en dataskärm och jämte den en annan bild av blåsan i realtid. På två minuter och 40 sekunder var kvinnans cancer försvunnen.

Det här är inget mirakel, sade föreläsaren, det är vetenskap. Energifältet som skapades är en spegel som reflekterar känslan av det vi upplever just nu. Så om vi tror att vi strax ska bli botade, eller tror att vi snart ska bli lyckliga, eller tror att vi ska… Den tanken har inget slut utan reflekteras om och om igen till dig och till slut…

Visst är det fascinerande med kinesernas urgamla kunskap. Föreläsaren började därefter förklara hur den västerländska vetenskapen numera kan förklara förloppet med kvantteorin. Men det är en annan historia.

Fast jag undrar vart cancern tog vägen. Ingenting försvinner ju på riktigt, det omvandlas bara till ett annat energitillstånd, eller hur? Hoppade den över till en släkting eller ligger den på vänt och dyker upp igen om tjugo år?

Det är kanske som med min stoppnål. Den försvann för en herrans massa år sedan, precis när jag var klar med ett stickat plagg. En grov nål som den borde inte kunna försvinna, men det gjorde den.

För några år sedan hade jag det jobbigt och stickade en pläd som terapi. Den fick många färger och det blev många garnändar som skulle fästas. Jag gick för att ta fram stoppnålen men kom på att den ju hade försvunnit.

Istället tog jag upp en tidning från pallen men lade ner den igen och tog upp nästa lektyr som var en bok. Och vad ligger under boken om inte min stoppnål!