Krönika: Ta fram ditt goda hjärta
Lotta Svedin. (Foto: Epoch Times)


Gott nytt år är en fras vi slentrianmässigt säger till varandra den här tiden på året. Om man funderar lite på vad som egentligen menas, förstår man att den kan ha flera betydelser. Den kan betyda att man önskar att personen ska få ett år fyllt av lycka och glädje, slippa sorger, motgångar och besvärligheter. Självklart önskar vi väl alla det, men livet ser inte alltid ut så. Om man inte hade lite sorger och motgångar, hur skulle vi då kunna märka när vi har det bra och är glada och lyckliga.

Gott nytt år kan också betyda att man önskar att det ska bli ett år då man gör goda saker. Uppför oss vänligt och omtänksamt, gör saker som gagnar andra och vår jord. Tar oss tid för våra medmänniskor och inte alltid sätter oss själva och vår egen vinning i första rummet.

På annandagens eftermiddag unnade jag mig lyxen att titta på en gammal film. Det var ett bra val; filmen handlade just om de här sakerna: Att göra gott för andra. Filmen handlade om en man som hade en skyddsängel som sändes ner för att hindra honom att ta sitt liv, då han såg det som enda lösning för att hjälpa sin familj när filmens onda figur hade fått tag på de pengar som behövdes för att rädda en uppkommen situation.

Mannen hade i hela sitt liv hjälpt andra fast det innebar att han inte kunde göra det han önskade mest av allt: resa. Tack vare honom fick stadens invånare ett bättre liv. För naturligtvis fanns det en ond person som satte egen vinning före allt annat och alla stadsborna hade suttit i hans klor om det inte varit för den här goda mannen och hans sparkassa.

När hans skyddsängel kom för att rädda honom gjorde han det genom att hoppa i vattnet så att vår gode man istället för att ta sitt liv åter gjorde en god gärning och räddade ängeln. Han var dock fortfarande olycklig och önskade att han aldrig blivit född. Då fick han uppleva hur det skulle ha varit om han aldrig funnits. Alla i hans omgivning skulle ha haft det sämre, den onde mannen hade tagit över staden och allt var eländigt. Den gode mannen ångrade sig och ville leva igen. Filmen slutade med att alla hans vänner och stadens invånare kom till hans hjälp och samlade in de pengar som behövdes och allt slutade lyckligt.

De kunde verkligen göra film på 40-talet.

Filmen beskriver så bra det jag vill säga: Om vi gör saker för andra, tar oss tid att lyssna på andra, har tålamod och ödmjukhet inför livet så blir vi belönade för det. På något sätt kommer goda gärningar alltid tillbaka.

Nu under det gamla årets sista timmar kanske man kan ägna en stund åt att reflektera över vad som hänt och vad man gjort under året. Både det som varit bra och det som inte varit bra. Förlåta sig själv om det finns något man innerligt ångrar och lägga det bakom sig. Förlåta andra om man tycker de sagt eller gjort en oförrätt emot en. Gå in i det nya året med goda tankar både om sig själv och andra. Tankens kraft är enorm och ens inställning kan vara helt avgörande för hur saker och ting ska bli.

Så jag hoppas att det nya året, 2013, kan bli ett riktigt gott nytt år för alla, på något sätt.


Gott Nytt År! (Foto: Patrick Pleul / AFP)

Gott Nytt År! (Foto: Patrick Pleul / AFP)