Krönika: Står vingligt på skridskorna
Krönikör Madeleine Almberg.


Det går inte fort, snarare mer vingligt och ostadigt. Jag kommer inte ihåg hur länge sedan det var jag åkte skridskor, men det måste ha varit flera år sedan, någon gång när barnen var små.

När jag var liten åkte jag konståkning, tränade ett par gånger i veckan, men slutade när vi började göra de höga hoppen. Minns att min lärare sade åt mig att jag måste ta sats och hoppa högt upp i luften för att kunna göra alla dessa hopp.

Själv trivdes jag bäst närmast marken, ville helst inte lämna isen alls och insåg väl då att jag aldrig skulle bli någon skridskoprinsessa.

Vi befinner oss på Kungsträdgårdens skridskobana, där man har åkt skridskor sedan 1962. Innan dess, mellan åren 1884 och 1905 åkte stockholmarna skridskor på Nybroviken, som ligger ett stenkast därifrån.

Skridskor har man åkt sedan urminnes tider och från början var det ett bekvämt fortskaffningsmedel när man behövde ta sig över jämna och blanka isar.

Skridskolöpning på vikingatiden

Men redan på vikingatiden började man tävla i skridskolöpning. Då gjorde man skridskor av skenben från hästar, kor eller får. Man slipade benen och gjorde hål i dem, så att man kunde sticka in remmar och sedan knyta fast på skorna. De äldsta svenska benskenorna har hittats på Birka i Mälaren.

Man kan även läsa om skridskoåkning i de isländska sagorna. På 1400-talet börjar man tillverka skridskor av metallskenor och de äldsta skridskor man har hittat fanns i Rom och sägs vara omkring 4000 år gamla.

Under 1600-talet och 1700-talet var det mycket populärt att åka skridskor i Holland och England. I 1700-talets England började en engelsk artillerilöjtnant sätta åkningen i system och 1742 bildas Edinburgh Skating Club, som är den äldsta skridskoklubb man känner till.

I Sverige bildades den första skridskoklubben inte förrän 1866, Kungliga Skridskoklubben i Stockholm. Det var dock endast hovet, militären och överklassen som hade tillträde till träningarna på Kastellholmen.

Bara män åkte skridskor

I början var det endast män som åkte skridskor och det var inte förrän på 1890-talet som kvinnor började åka.

1891 håller man det första Europamästerskapet i konståkning i Hamburg, men på grund av töväder kunde man inte avsluta tävlingarna.

Det var dock inte förrän drygt tio år senare, som kvinnor fick vara med och tävla och det skedde under VM i London 1902. Kvinnorna fick då ställa upp i herrklassen.

Det går lite bättre med skridskoåkningen för mig efter en stund och jag känner att någonstans långt där inne finns kunskaperna kvar, men de sitter väldigt långt in.