Krönika: Mellan kaninhål och jadeklubbor vid namn shaobang
Krönikör Susanne Willgren Lamm.


När vi skulle hänga upp saker på väggarna i vårt nya hem blev vi lite konfysa. Tavlor och hyllor ska ju helst hänga rakt. Skulle vi mäta efter taket eller efter golvet, eller efter fönstret? Inte en rak vinkel.

Vi försökte med lod. Då var vi visserligen säkra på att tavlan hängde rakt enligt byggstandard, men vi blev helt vimmelkantiga av att befinna oss i rummet. Man måste ju inta ett perspektiv.

Tänker man sig att tavlan hänger rakt så inser man hur himla skevt hela huset är. Detta påverkar balansen och får en att känna ett svagt illamående. Tänker man sig att husets vinklar är raka och att det är tavlan som hänger snett stör det ens estetiska sinne så pass att det blir outhärdligt.

Till slut bestämde vi oss för att dra till med något – ett genomsnitt av sneda vinklar som ger en illusion av att tavlor och hyllor hänger rakt. Ett slags medelvärde för husets alla sneda vinklar.

Utanför huset är allting däremot väldigt noggrant uträknat. Vi bor nämligen mitt på en golfbana. En ypperligt välskött park. Att gå omkring i området känns precis som att gå omkring i ett spel. Vilket man de facto gör.

Det tog ett tag innan jag kunde fånga den där känslan av att gå omkring i ett spel. Det var först när jag tog några kliv ut på en green och kollade ned i ett av golfhålen, och insåg till vilken grad allting är uträknat och kontrollerat, in i minsta detalj. En perfekt speldesign.

Ovanför den lilla plastcylindern som fångar bollarna nere i hålet ligger en 2,5 cm jämntjock matta av perfekta gräsrötter och perfekt skött, tätt gräs. Ett perfekt snitt i en perfekt cirkel som är exakt lika stor som bollhållaren i marken.

Går man på greenen känns det som om man smyger, hur tungt man än stampar.

Huset med sina 1800-talsvinklar är byggt på 1800-talet – samma århundrade som golfen kom till Sverige. Man vet inte riktigt var golfen kommer ifrån, men enligt Lena Sellberg som skrivit om golfens historia är en teori att skotska fåraherdar uppfann spelet genom att slå ned småstenar i kaninhål med sina käppar.

En kinesisk professor hävdar dock att man i utgrävningar hittat spel liknande den moderna golfen i Kinas södra Tang-dynasti 500 år innan golfen omtalades i Skottland.

De kinesiska golfklubborna hade inläggningar av jade och guld, och hette sådant som ”cuanbang”, ”pubang” och ”shaobang” istället för svenskarnas ”trätvåa” och ”trätrea”. Svenska golftraditionen verkar har lagt sig någonstans mellan kaninhål och jadeklubbor vid namn shaobang.

Vårt hus låg här före golfbanan, när greenerna var ängar och grannens hus våran lada. Då var golfkråkorna vanliga kråkor och åt maskar ur ängen istället för golfmaskar ur greenen.