Krönika: Mannen som lärde sig hitta hem tack vare kokosolja
Krönikör Susanne Larsson.


Hälsan tiger still sägs det men när man får skavanker blir det dagliga livet genast besvärligare. Eksemen, yrseln eller den smärtande skuldran gör att vi allt mer får svårare att klara av våra dagliga göromål. Så vi tvingas kanske söka vård förr eller senare.

Men det finns de som lyckats hitta bot och lindring vid sidan av den vanliga sjukvården. Jag blir alltid lika glad och förundrad när jag får ta del av mina bekantas och bekantas bekantas hälsomirakler.

De får mig att bli ännu mer stärkt i min övertygelse om att människan har en kraftfull läkningsförmåga och att vi har möjlighet att finna just det medel eller den metod som kan leda till bättre hälsa, om vi söker med ett öppet sinne.

Jag tror att vi i allt större utsträckning börjar ta eget ansvar för vår hälsa. Vi inser att det inte alla gånger är nödvändigt för oss att söka sjukvård för våra krämpor och det är inte alltid som vi får medikamenter när vi går till doktorn. Exempelvis har förskrivningen av antibiotika minskat i Sverige, vilket är utmärkt och nödvändigt. De resistenta bakterierna utgör ett allvarligt hot mot vår hälsa.

Ett annat faktum är att sjukvården inte alltid kan bota alla sjukdomar och ett exempel är Alzheimers sjukdom.

I takt med att befolkningen blir äldre ökar också antalet demenssjuka i vårt land. Sjukdomen innebär ett stort lidande både för den drabbade men också för anhöriga. Dessutom kostar vården av alzheimersjuka enormt mycket pengar för samhället.

Så ni kan tänka er vilken stor vinst det skulle bli för alla om man lyckades förebygga Alzheimer med kokosolja.

En av mina bekantas bekanta vars make hade börjat uppvisa tecken på både glömska och personlighetsförändringar började söka hjälp på internet. Hon googlade och fick upp artiklar om kokosoljans effekter för hjärnan och blev nyfiken. Sagt och gjort, det här ville hon prova på sin man. Hon började smyga ner några matskedar kokosolja i maten varje dag och resultatet visade sig snabbt.

Hon berättade att maken hade visat tydliga tecken på förbättringar i hälsan och till och med kunde hitta hem igen efter sina promenader, vilket han inte kunnat tidigare.

En annan trevlig historia som jag fick höra berättas om var om nyponpulver. Det var en bekants bekant som haft svårt att gå på grund av sin ledvärk, och började strö nyponpulver över morgonyoughurten – och simsalabim – efter ett par månader kunde hon gå så gott som obehindrat och smärtan i lederna hade klingat av.

Ibland handlar berättelserna om att personer fått vidta mer praktiska åtgärder. En äldre dam hade svårt med nattsömnen. Hon sov oroligt och vaknade flera gånger på nätterna sedan hon flyttat till en ny bostad. Som tur var kände hon en klok person som gjorde ett besök i hennes bostad och med hjälp av en slagruta upptäckte att hon sov på en ohälsosam plats. Efter att ha flyttat på sängen var problemet löst och numera sover damen gott om nätterna.

Dessutom känner jag flera personer som har blivit friska från hälsoproblem genom att ärligt se över sin livssituation och tagit initiativ till att göra livsförändringar. Ibland kan värken, hudproblemen eller magkatarren försvinna när vi byter jobb eller ändrar vår livsstil.

Ibland kan det vara känslomässiga problem som ligger bakom ohälsan. Nötande orostankar, olösta relationskonflikter och stress är inget som endast plågar själen utan kan också vara utlösande faktorer till sjukdomar som kan bli allvarliga om de inte tas itu med i tid. Kropp och själ går hand i hand.

Det finns de som ifrågasätter både gamla huskurer och så kallade alternativa hälsometoder. Visst kan det vara klokt, för idag finns det en flora av allsköns hälsoråd som tyvärr inte alltid är helt seriösa, men det finns också en hel del visdom att lära från de gamla och traditionella hälsolärorna.

Dock kvarstår frågorna; om det nu finns så många bra hälsometoder vid sidan av den vanliga sjukvården varför är de inte mer etablerade i samhället och varför har man inte helt lyckats bevisa alla dess effekter?

Tja, en tänkbar förklaring tror jag kan vara som en gammal dam sa till mig ”Gudarnas hemligheter låter sig inte förklaras alla gånger och den som försöker stöter på patrull”.

Jag önskar alla Epoch Times läsare ett hälsosamt Gott Nytt År!