Krönika: Letandet är det roligaste
De målade påskäggen lockar människor att leka på mångahanda sätt. På bilden ett äppelträd i tyska Saalfeld som behängts med cirka 10 000 färggranna ägg. (Foto: AFP/arkiv)


Nu är påsken här igen och ett starkt minne jag har av den här tiden är när jag skulle hämta min son, då två år gammal, på förskolan och han förklarar att han inte kan åka hem ännu, för de skall ut och leta efter ägg.

Hans glädje över detta visar inga gränser och han ger sig med spänning in i jakten och upplever en sann glädje varje gång han lyckas hitta ett ägg. När alla ägg har hittats fick man byta in dem mot ett eget påskägg, men jag tror att sökandet efter alla äggen nästan var roligare.

Påskäggsjakt är en av de allra mest uppskattade traditionerna och äger rum i många länder runt om i världen, som England, Tyskland, Amerika, Kanada och Australien. Äggen göms med fördel utomhus och sedan är det bara för deltagarna att börja leta.

I Sverige är dock äggjakt inte riktigt lika vanligt även om det förekommer.

Äggpickning är däremot en gammal tradition som fortfarande förekommer i Sverige och som leks i samband med påsken. Den har anor från 1400-talets Polen, men leks i dag över hela Europa.

På Österlen samlas man traditionsenligt på Bornholmskajen i Simrishamn på påskdagens morgon och pickar ägg.

Leken går ut på att knacka kortsidan av sitt oskalade ägg mot motståndarens. Ofta använder man färgade ägg. Den som först får en synlig skada på sitt ägg förlorar. Man tävlar en mot en och den som vinner går vidare till nästa omgång tills det till slut bara finns en deltagare kvar och som då har vunnit äggpickningen.

En svensk påsklek från 1600-talet kallades äggbacke. Man ska kasta ett ägg så långt man kan utför en backe.

Rulla ägg kan man med fördel leka inomhus om man använder kokta ägg. Deltagarna ställer upp sig längs startlinjen med var sitt ägg och när startskottet går skall man rulla sitt ägg över golvet, men man får endast använda näsan. Den som först får sitt ägg över mållinjen vinner.

Att leka är en viktig och självklar del i ett barns liv, då man genom leken utvecklar fantasin, kreativiteten och förmågan att samspela med andra människor.

Förr i tiden lekte ofta barn och vuxna tillsammans vid påsk och jul, eftersom man ville markera skillnaden mellan arbete och fritid.

Nu när mina barn har blivit äldre och inte går på förskola längre, så lever ändå äggjakten kvar. Under påsken besöker vi traditionsenligt Millesgården, där äggjakten pågår för fullt. Man får hämta ledtrådar, skrivna på rim, i kassan och sedan är det bara att bege sig ut bland alla statyer och leta.

När man har lyckats hitta alla äggen, så får man byta in dem mot ett nougatägg, men det är fortfarande ändå själva letandet efter äggen som är det roliga och det som gör att vi återkommer år efter år.