Krönika: Läsning en rogivande inre resa
Krönikör Tony Lingefors.


Att läsa är för mig avstressande, rogivande, upplysande och stimulerande för intellektet och själen. Studier har också visat att läsning får oss att slappna av och koppla bort oro och bekymmer. Dessutom håller läsningen hjärnan i trim och stimulerar ett abstrakt tänkande.

Nyligen läste jag två intressanta böcker som jag verkligen berördes av: ”Twist” av Klas Östergren och ”Stoner” av John Williams. Den förstnämnda beskriver korruption, svek och att bli utnyttjad samt hur Stockholm förändrades på 1960-talet samtidigt som människorna och författarjaget i boken ändå står i fokus. Den sistnämnda är en djupt gripande roman om en person som gör en klassresa och ger inblick i människans lidelse och privata värld samt vilken kraft kärleken har mellan två människor.

Böcker och läsning har sedan tonåren varit centralt i mitt liv och har alltid fängslat mig. Man får ofta ut så otroligt mycket som kan vara berikande på så många olika sätt. Det kan vara underhållande och spännande. Böcker kan ge oss bättre fantasi och kan vara intresseväckande, tänkvärda och upplysande. Dessutom blir vi visare och mer sympatiska och det kan få oss att reflektera och tänka i nya banor, tycker jag. Att läsa böcker är således en inre resa.

Favoriter

Tre av mina absoluta favoritböcker och som har fängslat mig mest och gett mig ett bestående intryck, är ”1984” av George Orwell, ”Processen” av Franz Kafka och ”Dharmadårarna” av Jack Kerouac. Dessutom har dessa författare fått mig att älska skönlitteratur och inspirerat mig att läsa deras andra alster och dessutom väckt viljan att utforska andra liknande böcker.

En bok kan i sig således vara upplysande, samtidigt inspirera till att läsa en närliggande bok som leder till ytterligare upplysning och förståelse. Ett exempel på det är Hannes Råstams ”Fallet Thomas Quick” och Dan Josefssons ”Mannen som slutade ljuga”. Den förstnämnda ger en inblick i hur en mytomans lögner punkteras och hur en domstol kunde döma någon för mord som han inte begått. Den sistnämnda ger en inblick i hur en åklagare, förhörsledare, psykolog, advokat och minnesforskare kunde låta sig luras av en 80-årig psykoanalytiker. Således kan böcker komplettera varandra.

Genom att läsa kan vi förstå omvärlden och vår samtid bättre och samtidigt få inblick i andras liv och hur de tänker/tänkte. Dessutom får man i sitt inre uppleva en annan tid och plats. Ibland kan också en bok ta oss djupt in i en människas psyke och blottlägga vår bräckliga natur och våra tillkortakommanden.

Sverige ett paradis

Sverige är egentligen ett paradis på jorden när det gäller böcker och läsande. Vi har bibliotek i varje svensk stad där vi gratis kan läsa och låna böcker. Dessutom finns ett varierande utbud av böcker till hyfsade priser hos bokhandlarna men framför allt hos internetbokhandlarna. Vi har dessutom en uppsjö av tidningar och tidskrifter att ta del av i allehanda butiker och även på biblioteken.

Genom att regelbundet läsa ökar vi också vårt ordförråd och blir bättre i språket. Detta kan vara användbart i olika sociala sammanhang med myndigheter och liknande och i vårt dagliga samspel människor emellan. Med hjälp av läsning kan man också inhämta kunskap som kan vara användbart i livet och i olika situationer.

Dessutom slappnar man av bättre och njuter när man väl sätter sig med en intressant bok och en värmande kopp te eller lägger sig och läser. Och därför är det också bra att läsa innan man ska sova då det är bra för sömnen. Att läsa är för mig således en rogivande inre resa – en resa som aldrig tar slut och hela tiden tar mig till nya upptäckter.