Krönika: Jag hamnade i läsfåtöljen


Har du också dagar när allt bara känns trist? Inget är bra. Det hjälper inte ens att tröstäta för det smakar inte. Du säger kanske att det beror på en släng av höstdepression. Det har jag aldrig haft. Fast någon gång ska väl vara den första, får jag förmodligen till svar.

Jag sitter i köket och skriver och ser hur träden fylls med vackra färger. Där borta står en björk som fortfarande är grön. Jo den håller på att tappa färgen men är fortfarande grön. Framför den står en lönn med blad som lyser av guld och orange. Jag noterar att det är vackert.

Plötsligt bryter solen igenom och lyser rakt in på mig där jag sitter. Okej sol, jag vet att du alltid är där uppe och lyser även om molnen är grå och tunga. Jag vet att jag borde låta solen lysa i mitt hjärta, men, jag suckar och går iväg till läsfåtöljen.

Den är också gul som solen, nästan, och bredvid ligger en bok jag köpte på Bokmässan i Göteborg. Den heter ”Dålig karma” och är skriven av en tysk kille vid namn David Safier. Han berättade att hans fru tror på Buddha men att han inte själv gör det.

Hur som helst har han lärt sig en del om ämnet och skrivit boken där en kvinna reinkarnerar liv efter liv som djur eftersom hon hade samlat så mycket dålig karma. Vid varje nytt liv träffar hon Buddha, vars visdom hon inte fattar förrän långt senare.

Kvinnan i boken arbetar så hårt att hon ignorerar man och barn, men hon når sitt mål, att få det Stora Journalistpriset. Tyvärr får hon samma kväll delar av en rymdstation i huvudet och dör.

Hon vaknar till och befinner sig i en myras kropp. Hon börjar fatta vad mannen och dottern betyder för henne och då finns det bara en sak att göra – börja samla god karma, för att kunna bli människa igen.

I myrstacken hittar hon en annan människa som reinkarnerat som myra, Casanova. De följs åt genom historien som är snärtigt skriven och det blev en del skratt. Men jag undrar om inte herr Safier själv har ådragit sig en del dålig karma.

Som jag har förstått det ska en Buddha behandlas med stor respekt, precis som man ska med Jesus och Maria, och inte att förglömma Skaparen. Men många av dagens människor är inte sådana. De de skojar om saker som människor i tusentals år har trott på och hållit heliga.

Det finns ett ordspråk som säger att ”gott belönas med gott och ont med ont”. Det är nog någon som håller koll så att räkningen kan skrivas ut när den dagen kommer.