Krönika: Hur bor du?


Bobo bor med Bo och Bror. De är brobo. Vissa säger att Bo Bengtsson är en dumbo och att det vore bättre att de vore enbo. Bröderna har en äldre syster som är blåögd med blont hår, hon sägs vara en bimbo men ingen har sett vem hon bor med. Kanske är hon faktiskt en ljusskygg Garbo som håller till i en avlägsen fäbo‘ i Gråbo.

Att vara lantlig biobo ställer verkligen KRAVen på sin spets som grön bybo för att bibehålla naturen ren. Här kan man inte filma eller fuska utan det gäller att hålla rätt fokus när vi nu zoomar in biografens värld. [Har du redan nu svårt att hänga med så finns en bo-ordlista längst ned.]

Det är inte lätt att veta hur det skulle vara om Bilbo Bagger levat i dag. Han skulle säkert säga bo-rta bra men hemma bäst. Det skulle lösas lätt genom att bli bilbo med en mysig husbil inredd med specialbyggt skafferi vars dörr naturligtvis skulle vara rund. Tänk vilka äventyr som skulle möta honom på en roadtrip. Kanske självaste älvdrottningen skulle få följa med för innerst inne är hon villbo med modige herr Bilbo.

Att dejta på bio är gammalt och förlegat och inte urbant, nej internet är den nya kärleksarenan. Boxaren Rocky och Tarzans ex Jane blev först mailbo i Rimbo efter nätdejting och sedan zambo. Säga vad man vill med de båda är ju kändisar och inga vanliga Svenssons. Men snart ville Rocky byta till Rambo, som den fighter han är behövdes strikta regler liksom i rinken för att inte bli sotis, men då ville Jane att de skulle vara särbo. Det blev rena rama knockouten för deras relation och de gjorde slut men fortsatte att vara exbo för bo-stad-skön är som bekant obekvämt lång.

Till sist blev Rocky en turbo-jumbo-mambo och bodde med barnen varannan vecka. Han tappade stinget och blev en korpulent looser hemmaboende hos sin mamma som har rötter i Haiti. Hur som helst blev det ett rent getingbo hemma hos mamma, inte konstigt att hon närapå också blev en mambo. Tur att hon kan ta en hambo med Bo och svänga loss i en mambo när hon under veckan har alla bonusbarnen i Krylbo.

Värre gick det för Bobo som först blev Marlbo-ro i Malibu när Bo vägrade låta Bobo röka i bostaden och senare blev kombo med polaren Inge. Ingen vet vart Bobo till sist tog vägen och man befarar att han blivit nobo utan nabo vandrandes med sina kassar i Åbo.

En hiskelig berättelse tar sig till ända och ingen vet vad sedan kan hända. Men sant är: Bäst är eget litet bo där man kan få lugn och ro.

Liten bo-ordlista:

Brobo: Bor med bror eller bröder. Även: Någon som bor under eller vid en bro.

Bobo: Helt enkelt någon som bor med Bo. Även: Den som föredrar att bo i ett bo i stället för i en bostad.

Dumbo: Boende som borde flytta isär men som är för dumma för att inse det

Enbo: Ensamboende eller ensling

Bimbo: Eventuellt fysiskt attraktiva sammanboende kvinnor med låg intelligens.

Fäbo: Hushåll av varierande storlek med mer eller mindre otrevliga innehavare

Garbo: Hushåll med ensamstående, synnerligen ljusskygg äldre kvinna

Gråbo: Äldre gråhårigt par. Även: Ort i Lerum. Även: Allergiframkallande ört

Biobo: Hushåll som äter biodynamiskt och är miljömedvetna. Även: Filmälskande par som i praktiken bosatt sig på biografen.

Bybo: Bor i en by

Bilbo: Bor i husbil, eller bil

Villbo: Par som bor på olika håll, men vill flytta ihop (men inte kan pga. arbete o dyl.).

Mailbo: Par som träffas via mail och internet.

Rimbo: Par som har ett poetiskt förhållande – rimligtvis. Även: Ort i Norrtälje

Zambo: Sambor som vill avvika från Svensson.

Sambo: Kortform av sammanboende med fru / man, flickvän / pojkvän, ogift sammanboende par. Även: kampsport med ursprung i Ryssland

Rambo: Par som har mycket fasta ramar för sitt förhållande

Särbo: Motsatsen till sambo, alltså par som inte bor tillsammans eller, folkbokförda på olika adresser

Exbo: Nyskilt men fortfarande sammanboende par

Turbo: Att turas om att bo hos varandra, turbulent boendeform, men tursamt. Även: par som turas om att bo med barnen

Jumbo: En korpulent, socialt mindre välanpassad mammas pojke som längtar åter till ett tidigare mamboliv

Hambo: Medelålders par som bara bor ihop på helgerna. Även: En svensk folkdans

Mambo: Vuxet barn som på grund av bostadsbrist bor hos / med mamma. Även: Latinamerikansk dans. Även: Prästinna inom voodoo på Haiti. Även: publiceringsverktyg skrivet i PHP

Getingbo: Där de boende är grälsjuka för att inte säga stingsliga

Krylbo: Styvfamilj där det kryllar av egna och andras ungar, även del av Avesta

Helgbo: Bor tillsammans under helgerna

Delsbo: Bor delvis här och delvis där. Även: Samhälle och en socken i Hälsingland / Gävleborgs Län, känd för sin spelmansstämma. Delsbostinta = flicka från Delsbo

Marlbo-ro: Person som lämnat annan boendeform för att få röka ifred.

Kombo: Boende med kompis

Nobo: Inget boende, bostadslös

Nabo: Granne