Krönika: Hjärngymnastik i en aldrig sinande ström
Krönikör: Tony Lingefors


Att läsa böcker, artiklar och essäer är rena njutningen för mig och stimulerande för intellektet. Men ibland känner jag att hjärnan behöver något mer stimulerande som till exempel korsord.

Att lösa ganska svåra korsord är ibland för mig den ultimata utmaningen. Det är samtidigt gymnastik för hjärnan och ger mig mer kunskap och visdom. Ibland fascineras jag över hur man som korsordsmakare kan skapa något så härligt och finurligt som ett svårlöst och komplext korsord där korsordslösaren får sitta i timtal eller flera dagar för att kunna hitta alla dess synonymer och förkortningar och dylikt.

Korsordslösande är för mig också rogivande och får mig att slappna av. Det är också ett utmärkt tidsfördriv för att hålla hjärnan i trim. En studie har också visat att regelbunden mental stimulering kan hämma framkomsten av Alzheimers och demens.

Ett tag var jag inne på sudoku men nu är korsord mer intressant eftersom man lär sig mer om ord, namn, städer och liknande. Att ständigt lära mig något nytt är mitt motto. Och kunskap kan man alltid ha nytta av i olika situationer.

Böcker en passion

Att läsa böcker är en passion som jag nog alltid har haft i mitt liv. Läsningen gör att vi slappnar av och många böcker kan också göra att vi får större förståelse för saker och ting och gör att vi förstår vår samtid mycket bättre. Och dessutom kan vissa böcker i mångt och mycket göra oss till bättre människor.

Många böcker och många korsord har det blivit i mitt liv. Hjärnan behöver ständig stimulering och utmaning precis som kroppen dagligen behöver röra på sina muskler. Att lösa ett svårt korsord utan att ta till lexikon, synonymordbok eller internet kan ibland vara det ultimata testet. Ibland när man väl klarar av det så blir man så stolt över sig själv att man nästan villa ropa högt av glädje.

Det samma gäller förstås för vissa böcker som emellanåt kan ha en extrem styltig byråkratisk engelska så att det blir olidligt att ta sig igenom dess alster. Men när jag väl har läst klart hela och förstått dess innehåll så växer stoltheten inom mig så det står härliga till.

Sedan är det bara att ge sig på nästa projekt som kan vara en ännu tjockare tegelsten att läsa eller ett korsord som är så svårt att man storknar. Men ju mer man försöker desto mer ser man att praktiskt ingenting är omöjligt.

Kunskapsbanken blir större

Kunskapsbanken blir bara rikare och rikare och ordförrådet byggs ständigt upp. Att skriva och göra research är också stimulerande för hjärnan. Ibland kan jag känna att det inte finns några gränser för att vässa den intellektuella förmågan som människan bär inom sig.

Att ständigt öka sin visdom och hålla hjärnan i trim är en föreställning som jag alltid försöker hysa inombords. För mig är det hjärngymnastik i en aldrig sinande ström som gäller.