Krönika: Hellre avkopplad än uppkopplad
Krönikör: Susanne Larsson.


Råkade titta en stund på inledningen till debattprogram på tv som handlade om den ”nya människan” som experterna benämnde ”uppkopplad, uppkollad, upplyst”. I programmet skulle man diskutera kring den ”digitala revolutionen inom hälsa och life science”.

Som jag förstod det står nu svenskt näringsliv och sjukvård inför en ny utmaning då den digitala utvecklingen förväntas mer eller mindre ta över kontrollen över både patienternas journaler och behandling.

Med en lätt klump av obehag i magen stängde jag av teven efter den inledande presentationen av programmet. För mitt inre fick jag en snabb vision av framtidsscenario där datorerna tagit över människornas roll och där vi var underkastade dess makt.

Nej då, jag är inte emot den digitala utvecklingen och jag har inget emot att experterna diskuterar hur den framtida sjukvårdens problem ska lösas på bästa sätt.

Det jag oroar mig för är min egen känsla av främlingskap och ointresse för den nya tekniken.

För samtidigt som det tillkommer allt fler produkter som ska förenkla kommunikationen oss människor emellan och göra livet effektivare att leva så känner jag det som att något annat försvinner. Något osynligt som jag inte kan sätta fingret på.

Det är i alla fall något som går förlorat för mig, något som tillför tillvaron lite magi, livsglädje, och ja jag vet inte riktigt vad…

För mig är människan en fantastisk varelse. Jag tror att människan besitter en förmåga att både kunna hela sig själv och andra. Jag tror att vi kan kommunicera med varandra på fler sätt än det verbala. Jag tror att om vi vill så kan vi förnimma en annan människas inre verklighet och förstå en människa på djupare plan.

Livet har tyvärr blivit torftigare känner jag, mer andefattigt då vi allt mer uppslukats av våra mobiltelefoner och datorer.

Ibland kommer en fåfäng önskan upp inom mig: ”stoppa tiden, vrid den tillbaka ett tag, åtminstone några decennier för jag hinner inte med, det är inte roligt längre”.

Jag vill inte ha fler mobilmaster, tv-kanaler eller appar.  Jag vill inte bemötas av datorer i samhället där jag måste logga in för att få hjälp.

Jag vill ha mer mänsklig kontakt, vill vara mer avkopplad och orkar inte med mer koll, tack.