Krönika: Ett elände att gå till frisören
Krönikör Madeleine Almberg.


Jag ser hur barnen kämpar med tårarna. Det var i början av året och nej, de hade inte råkat ut för något hemskt, ingen hade varit dum eller elak. Det var bara det att vi hade varit hos frisören och båda barnen var extremt missnöjda.

Det hade inte alls blivit som de önskat. Man hade klippt håret alldeles för kort, trots att de tydligt hade berättat hur de ville ha det.

Varför är det så vanligt bland frisörer att de måste klippa så mycket? Jag har fortfarande inte kommit fram till ett svar på den frågan. Men jag insåg i alla fall just då, att det var dags att hitta en ny frisör, vilket inte alltid är helt lätt.

Dessutom börjar min dotter bli så stor nu att hon intresserar sig för hur hon ser ut och vill gärna färga håret. Det tycker jag dock hon kan vänta några år med, men den dagen lär väl komma så småningom och jag är inte helt nöjd med alla dessa kemikalier de använder, som finns i allt från schampo till hårfärgämnen och som är skadliga för både människor och miljö.

På Karolinska Institutet har forskare granskat innehållsdeklarationer från över hundra hårfärgningsprodukter och reslutatet visade att över åttio procent av produkterna innehöll fyra eller fler starkt allergiframkallande hårfärgämnen. Dessutom innehåller många hårvårdsprodukter ämnen som är hormonförstörande, miljöbelastande och cancerframkallande.

Jag började därför leta efter en grön salong och till slut hamnade vi på Gröna Saxen. Min dotter var väl skeptisk när vi gick dit och hotade med att springa därifrån innan det var hennes tur, om frisören skulle klippa för mycket av mitt hår, för jag var först.

Hon hade dock inte behövt oroa sig. När vi kom dit fick vi sitta ner i lugn och ro och blev bjudna på ekologiskt te och dricka. Det bjöds även på ekologiskt godis och rogivande musik spelades i bakgrunden. Men det viktigaste av allt var ändå att frisören lyssnade och gjorde som vi önskade.

När vi var klara kände vi oss som nya människor och det kändes extra bra att veta att besöket på salongen hade minimal påverkan på vår miljö.