Krönika: Efter regn kommer solsken


Jag har alltid gillat och fascinerats av regn. I dag regnade det när jag promenerade till jobbet. Jag njöt i stora drag och myste för mig själv när regndropparna smattrade lätt mot paraplyet.

Luften blir så mycket behagligare att andas när det har regnat. Det jag gillar med regn är att jag vet att växterna och träden tack vare det kommer att växa så det knakar och att naturen blir så mycket grönare och frodigare. Dessutom luktar det så gott efter regnet.

När jag var liten åkte vår familj ofta ut på campingar på sommaren och då sov vi ofta i tält. Ibland kunde det regna innan vi skulle sova, men det gjorde sällan någonting (förutom när det kunde spöregna) eftersom det bara blev mysigare och en sorts mystisk atmosfär infann sig.

Som liten pojk kommer jag särskilt ihåg att jag emellanåt älskade att vara ute i regnet med regnkläder och gummistövlar på, och sedan plaska i vattenpölarna.

I min ungdom hemmavid eller när man sov över i sommarstugan minns jag när det regnade. Ibland kunde det regna och åska samtidigt. Det blev så enormt mysigt att kurra ihop sig framför kakelugnen och dricka varm choklad och vara tillsammans med sin familj. Det som var extra härligt på den tiden var att det på gården fanns en gammal vattenpump i gjutjärn där man kunde dricka det friska och klara vattnet från regnet som sipprat ner till grundvattnet.

Häromsistens var jag och hälsade på en vän, och under promenaden till bussen hem, började det spöregna så det stod härliga till. Innan jag väl klev på bussen hade jag sprungit en bit för att undkomma regnet (eftersom jag hade glömt paraplyet hemma) och blev dyngsur inpå bara kroppen. Men det bekom mig inte så värst mycket. Det hela gjorde mig bara mer levande och väl hemma kunde jag byta om till torra kläder.

På något sätt har jag alltid gillat Sveriges skiftande årstider. Sommaren är härlig när det växlar lagom mellan sol och regn. Sol är skönt på sommaren och att ligga och koppla av på stranden eller på en klippa eller i en park med en bok, är avkopplande och rogivande.

Våra vintrar kan också vara underbara när vi får måttligt med snö. Det är alltid härligt att få känna snöflingorna landa på huvudet och luften blir på något sätt härlig och behaglig att andas in.

Hösten kan förvisso kännas lite modfällt och deprimerande. Man vet alltid att vintern är i antågande och sedan har man våren att se fram emot då fåglarna börjar sjunga, träden grönskar och knoppar brister. Då vet jag att jag har en härlig sommar och semester att se fram emot.

För ett halvår sedan var jag i Kalifornien och där har det varit torka i flera år. Jag tyckte så synd om stackarna, och framför allt bönderna, som tvingas klara sig utan regn under en så lång tid. När jag väl kom hem till Sverige fick jag genast känna på regnet och det härliga friska vädret.

Alltid när jag går förbi alla härliga och lummiga trädgårdar fylls jag av vördnad och det är verkligen en fröjd för ögat. Men de skulle inte vara lummiga om det inte vore för regnet. Förvisso blir det ibland lite väl mycket regnande, men som bekant: Efter regn kommer solsken.