Krönika: Det var bättre förr
Krönikör Barbro Plogander


Det nya året började så oskuldsfullt. Årets första dag låg framför oss och landskapet bar en vit skrud. Det såg så vackert och fridfullt ut. Efter någon dag försvann snön och en storm drog fram. Marken täcktes ånyo i vitt men det var frigolit från bygget framför min bostad som flög omkring och landade där.

Med den här helgen kom en ny storm farande över Västsverige och den var värre än den första. Stormen fick en klass 2 varning och SMHI meddelande att den kunde innebära fara för allmänheten med stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Det var verkligen inte bra att ge sig ut i det ovädret. Stormen skulle försöka slita kläderna av en om man ens försökte ge sig ut, och när det var som värst kunde man inte ens gå framåt. Naturens krafter går inte att behärska även om vi lätt tror det.

Så året började oskuldsfullt, klädd i vitt, men under den klädnaden finns allt det där dåliga som vi har gjort mot naturen; förstört luft, vatten och jord. Många har kallat den processen för en bra utveckling, att vetenskapen har fört det mänskliga samhället framåt.

Stormar och dåliga företeelser

Den första stormen som kom kunde naturligtvis inte rensa bort det där dåliga, och vi trodde naturligtvis alla att det bara var en vanlig storm, och fortsatte att röra oss i samhället som vanligt. Dock inte Parisborna där människorna började se sig om över axeln efter extremistdådet som lämnade 12 döda efter sig, för att vissa teckningar inte var i terroristernas smak.

Under den här tiden var tidningarna i Sverige som vanligt fulla av alla möjliga sorters kriminalitet och oanständigheter, sådant som tidningarna aldrig skulle ha ens viskat om på 1960-talet. Det känns som att det onda har fått övertaget över det goda.

Helgens stora storm dånade in över oss i Västsverige, som för att fråga: fattar ni eller ska vi göra det ännu värre för er?  Och vi som bara har kommit till dag elva i den första månaden.

En ändring behövs

Men allvarligt talat kan vi ändra oss även om vi ens försöker? Jo, en del kan nog det, men tänk bara på en sådan sak som att bli artiga och vänliga igen, mot alla, varje vaken stund, det skulle bli tufft för många.

Är man äldre som jag och ser bakåt på livet så ser man förändringen och den är inte av godo. Just precis, jag säger som äldre i alla tider har sagt: Det var bättre förr. Vet du, jag tror faktiskt att de hade rätt.