Krönika: Det nya (likformiga) samhället
Krönikör Tony Lingefors.


Det nya samhället blir allt mer likformigt, opersonligt, kallare och robotiserat. Mycket på grund av politisk korrekthet, internet och den nya tekniken, företagens iver att effektivisera och att politiken och myndigheterna blir mer centralstyrda.

Allt fler bankkontor slår igen på småorter och hänvisar i stället till andra kontor eller internet, och för småföretagarna blir det svårare med kontakten med bankerna eftersom kontanthanteringen fasas ut allt mer. Skivbutikerna verkar snart vara ett minne blott, då allt fler köper musik på nätet. Myndigheterna uppmuntrar också till att göra ärenden på deras sajter. Den naturliga servicen och sociala och mänskliga kontakten, som man dessutom får på köpet genom olika fysiska ärenden, riskerar att upphöra med det nya effektiva samhället.

Visst kan man förstå att företagen och myndigheterna vill effektivisera och spara pengar. När man beställer varor och gör ärenden på nätet går många ensamma människor emellertid miste om den sociala biten, den mellanmänskliga interaktionen, som de skulle behöva. Internet och den nya tekniken riskerar att förslava många av oss och göra oss mer asociala och robotiserade på bekostnad av den mänskliga sidan.

Att ständigt hänga på Facebook och twittra och hålla sig uppdaterad om internets mångfacetterande innehåll skapar samtidigt en inre stress och ett beroende hos många. Dagens ungdom blir lätt beroende av datorspel. För ett tag sedan kunde man läsa om en ung kille som omhändertogs av sociala myndigheter på grund av datorspelsberoende. Detta att många ungdomar blir beroende av en virtuell verklighet är oerhört skrämmande eftersom det sociala och mänskliga samspelet blir lidande, för att inte tala om brist på motion eller annan nyttig aktivitet.

I gallerian där jag brukar handla i mataffären har man infört sex självskanningskassor där man blippar in sina varor och sedan stoppar in sitt kontokort eller för in sedlarna i en maskin. En butiksanställd står sedan några meter ifrån, redo att hjälpa till ifall man behöver hjälp. Man bemöts sällan med en hälsning eftersom hon eller han ofta är upptagen med en annan kund. Personligen föredrar jag de hederliga gamla kassorna där man bemöts med ett leende och ett trevligt hej. Dessvärre är detta ännu ett steg i effektiviseringens namn.

Nu för tiden går det bra att beställa mat genom internet ända hem till dörren. Kläder och skor, linser till ögonen, presentartiklar går också att beställa. Snart är det väl bara en tidsfråga innan vi tvingas beställa lunch, middag eller fika genom att trycka på några knappar på en maskin på restaurangen eller caféet för att sedan efter några minuter få höra en inspelad röst vid bordet: ”Nummer 87, Chili con carne och en lättöl, kan nu hämtas vid luckan längst in i restaurangen.”

På biblioteken var det länge sedan man införde självskanning av de böcker man vill låna. Man söker också själv titlarna i bibliotekets dator eller hemifrån. Sedan något år tillbaka har man också diskuterat att ersätta förarna i tunnelbanetågen och göra tågen förarlösa med hjälp av den nya tekniken.

På tunnelbanan eller bussen sitter var och varannan ungdom upptagen med sin iphone eller smartphone. Och är det inte prat, sms eller spel så är det musiklyssnande som gäller. Och när 75-åriga Helga med intensiva blickar spanar efter en sittplats så är det ingen som ser hennes behov, eftersom alla är så upptagna med sina apparater. 

Man ska också i det nya samhället vara politisk korrekt ända ut i fingerspetsarna. Minsta lilla kritik mot invandringspolitiken och framför allt radikalfeminismen eller islam leder till anklagelser om rasism eller främlingsfientlighet, hat och islamofobi från konsensuseliten eller de politiskt korrekta. Och medierna fortsätter ständigt med att uppfostra folket.

Det nya samhället – där tekniken och effektiviseringen går alldeles för fort – är verkligen inte trevligt att leva i, och det är svårt för många att hänga med i den snabba utvecklingen, framför allt för den äldre generationen. Allt handlar mer eller mindre om att synas, konsumera, bli förslavad av den nya tekniken och rätta in sig in i ledet av konformism och politisk korrekthet.