Krönika: Det kan vara en riktig guldgruva
Krönikör Tony Lingefors.


Egentligen har jag aldrig gillat att den elektroniska tidsåldern går så snabbt och att man ständigt måste hänga med i dess utveckling. Twitter, Facebook och Instagram kommer jag nog aldrig riktigt att förstå mig på då politiskt kacklande, socialt skvaller och att ständigt dela med sig av sitt liv liksom inte är min grej. Men förutom det har jag insett att internet är rena rama guldgruvan.

Jag uppskattar emellertid alla ärenden jag kan göra där, möjligheten att ta del av tjänster jag finner intressanta och att det går att söka efter information och nyheter. Egentligen är det ganska fascinerande att man ibland kan ha konsumerat en lagom dos nyheter, hittat och betalt semesterresan, tankat mobiltelefonen och betalt räkningarna på lite mer än en halvtimme.

Att konsumera nyheter på nätet är praktiskt på många sätt. Många tidningar och nyhetssajter är tidiga med att lägga ut allehanda nyheter. Jag har tagit för vana att kolla upp olika sajter för att få olika vinklar av vissa nyheter och ämnen.

Nu för tiden brukar många länka till sina källor. På så vis kan jag granska och fördjupa mig i ämnet eller nyheten och därmed få ett bredare perspektiv. Och dessutom länkas det vidare när man har gått in på källorna. Ibland har det länkats till någon bok som jag sedan sökt upp och beställt. Och väl på den internetbokhandeln så kanske jag får tips om liknande böcker som jag också kan beställa. Och vips så har jag blivit ytterligare ett snäpp visare.

Något jag också uppskattar med internet är alternativa medier och även vissa bloggar som är kopplade till ett visst ämne. Ibland kanske jag inte känner mig nöjd med vad jag läst i något ämne i etablerade nyhetsmedier. Då kan det vara värt att kolla upp vad alternativa sajter har att säga om saken. Ibland länkas det även till adekvata källor som kan bli en ögonöppnare som jag kan spinna vidare på.

På olika alternativa medier får man många gånger ta del av länkar till intressanta dokumentärer, videoklipp eller låtar som sedan har relaterade länkar. Mycket bra musik och gamla klassiker har man också kunnat ta del av tack vare Youtube och Spotify.

Det händer också att jag hittar en hel del intressanta visdomsord, ordspråk och kända citat och liknande. Och när jag sedan sprider dessa vidare till andra personer så vet jag ju att andra också gagnas.

Ibland när jag har köpt vissa böcker så har författaren varit ödmjuk och delat med sig av sin e-postadress. På så vis kan man ta kontakt med författaren om det är något som man undrar över, vilket jag har gjort några gånger.

Det finns mycket annat användbart på internet som chattprogram, webb-tv, poddradio, Skype, lexikon, synonymer, filmsajter, översättningsprogram, sajter med olika matrecept, kartor, resmål och mycket annat som kan vara till hjälp rent professionellt och i vardagslivet.

Ibland när jag tänker på någon gammal låt och blir sugen på att spela den på gitarr, men kanske inte vet hela texten och vilka ackord den har, efter bara några minuter har jag hittat en uppsjö av olika versioner med både text, tabulatur och ackord.

För något år sedan fixade jag också en Linkedin-profil och försöker bygga upp och återknyta kontakter inom de branscher som jag är intresserad av och på så vis kanske det i framtiden leder till ett nytt jobb eller andra nya möjligheter.

Med hjälp av nätet öppnas ständigt nya dörrar. Samtidigt får man inte låta det bli ett beroende och man måste se saker och ting med kritiska ögon och framförallt att inte gå på bluffmail och andra bedrägerier. Om man använder det på rätt sätt är det emellertid en riktig guldgruva.